RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

AVLIVET: Denne hunden, en Amerikansk Staffordshire Terrier (amstaff) er fra en tidligere krimhund-sak politiet etterforsket. Den ble avlivet.
AVLIVET: Denne hunden, en Amerikansk Staffordshire Terrier (amstaff) er fra en tidligere krimhund-sak politiet etterforsket. Den ble avlivet.

Ulovlige hunder plasseres på hemmelige kenneler

Etter ti år med Hundeloven forteller politiet om like mange saker med ulovlige hunderaser. Men nå blir de «beslaglagte» hundene plassert på hemmelig kennel.

OSLO: – Oslopolitiet er av den oppfatning at saker med utgangspunkt i ulovlig rase holder seg stabilt, snart ti år etter at Hundeloven om forbudte hunder trådte i kraft. Hittil i år har vi etterforsket ti saker i Oslo, med utgangspunkt i mistanke om ulovlig rase, forteller Jørgen A. Sundell ved administrasjonsavdelingen i Oslo Politidistrikt.

Sundell forteller videre at det er Amerikansk Staffordshire Terrier (amstaff) som dominerer sakene som gjelder såkalte «krimhunder», og som oppstår enten ved tips fra publikum, eller at politiet kommer over hundene i forbindelse med husransakelser og kriminell virksomhet.

– Men flere av hunderasene som er ulovlig i Norge, kan være lovlige i for eksempel Sverige. Vi har også hatt saker der hundeeiere, i hvert fall overfor oss, forteller at de ikke har satt seg tilstrekkelig inn i det norske regelverket, sier Sundell.

De ulovlige hunderasene er som nevnt Amerikansk Staffordshire Terrier, Pitbullterrier, Fila Brasileiro, Toso Inu, og Dogo Argentino.

Bøter, forbud og fratatt hunden

Straffebestemmelsene i hundelovens § 28 benyttes i de alvorligste tilfellene, det betyr bøter, men det benyttes også andre forvaltningsmessige tiltak, som forbud mot å holde hund eller dyr. I tillegg til at mange blir fratatt hunden.

Som før blir derimot alle hittehunder som politiet tar hånd om, annonsert i media, i tillegg på politiets facebooksider. Men nå står det derimot ikke om hvor folk kan hente hittehundene, som blir «oppstallet» samme sted som krimhundene.

Hemmelig kennel

– Dette av sikkerhetsmessige hensyn. I de siste årene har det vært to hendelser hvor hunder som har blitt tatt i forvaring av politiet, har blitt stjålet fra kennelen. I tillegg til at det har blitt fremsatt trusler overfor kennelansatte. Derfor ønsker politiet nå å holde kennel for både krimhunder og hittehunder hemmelig, forteller Sundell.

Han legger til at alle kenneler som politiet bruker er godkjent på vanlig måte av Mattilsynet.

Stor variasjon i sakene

– Men hvordan skjer overlevering – når kennel er hemmelig?

– Det er stor variasjon i politiets hundesaker, fra den eldre damen som har mistet labradoren sin, rus psykiatri og kriminelle som holder seg med hunder. I de tilfeller der hund og eier skal gjenforenes gjør politiet en vurdering i hvert enkelt tilfelle. Det kan blant annet bety at politiet henter hunden på kennelen og overleverer på nøytralt sted, sier Sundell.

Han avslutter med å fortelle at dersom saken avsluttes med vedtak om omplassering, da etter en vurdering om hunden er omplasserbar, lovlig rase, smitterisiko med mer, kan omplasseringsinstitusjoner benyttes for å sikre hunden et godt hjem.
 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere