RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

GØY Å ZOOME: De nyeste kompaktkameraene har kraftige telelinser som øker fotogleden.
GØY Å ZOOME: De nyeste kompaktkameraene har kraftige telelinser som øker fotogleden.

Ultrazoom for alle

Vi har testet den nye generasjonen kompaktkameraer som skryter av ufattelige 20 x zoom eller mer. Jo mer zoom, desto bedre – eller?

LYD & BILDE: Til testen samlet vi sammen alle kameraer på markedet med 20 x zoom eller mer – med unntak av Sony som dessverre ikke hadde sitt kamera klart i tide.

Ved første øyekast er kameraene forbløffende like, og det gjelder ikke bare på utsiden. Også på papiret ser spesifikasjonene forvirrende ensartede ut.

Kameraene har like stor bildesensor, lignende optikk og koster til og med nesten like mye. Det burde vel innebære at de er omtrent like gode?

Absolutt ikke – testen viser at det er forbløffende stor forskjell mellom kameraene.

Canon Powershot SX10IS
Best i test:

Terningkast: 5
Cirkapris: 4300 kroner

Med utmerkede resultater og praktiske finesser er Canon nærmest et perfekt kamera, men det snubler på smådetaljer. Man må regne med en del forvrengninger både i vidvinkel og ved moderat zoom. Derfor ble vi nesten overrasket over det gode resultatet i full tele. Det blir også utmerkede resultater ved 800 ISO. Kameraet briljerer faktisk også ved makrofoto! Men også i alle andre delmomenter fikk SX10 gjennomgående gode vurderinger av bildekvaliteten. Kameraet kjennes proft og er enkelt å bruke. Kontrollene er gode, og den praktiske, vridbare skjermen gjør fotograferingen fleksibel.
Hadde det ikke vært for at kameraet mangler RAW-format og HD-video, hadde det blitt full pott.

Les mer om Canon Powershot SX10IS her

Olympus SP-590UZ - Beste kjøp

Terningkast: 5
Cirkapris: 3500 kroner

Vi liker Olympus superzoom på grunn av den utmerkede bildekvaliteten og den smarte HDMI-utgangen. Kameraet klarte seg aldeles utmerket selv sammenlignet med testvinneren. Forvrengning og fargeavvik er ikke verre enn normalt for denne kameratypen. Bildene blir meget skarpe selv i full tele, dersom lyset er godt. Ved 800 ISO er det håndterbar støy og relativt bra detaljnivå. Kameraet greier også makrobilder og raske bildeserier med godt resultat. Håndteringen er imidlertid litt vanskelig, med innviklede menyer og noe utilgjengelige knapper. Vi liker heller ikke det rare minnekortformatet. Men fremfor alt er bildekvaliteten meget bra med tanke på prislappen.
Er man ute etter superzoom med et begrenset budsjett, anser vi 590UZ som det beste valget.

Les mer om Olympus SP-590UZ her

Nikon Coolpix P90

Terningkast: 5
Cirkapris: 4000 kroner

Jevnt over klarte Nikon seg meget bra i testene våre. Det hadde ikke verre forvrengninger enn man må regne med i slike kameraer. Uansett brennvidde ble vi meget fornøyde med resultatet. Bildestabiliseringen gjør en god jobb, og vi fikk skarpe bilder selv på maksimal tele. Til og med for makrobilder havnet P90 over middels. I dårlig belysning på 800 ISO finner vi riktignok støy, men det er ensfarget, og detaljene blir bevart.
Der det spiller størst rolle, det vil si på bildekvalitet, har vi ikke mye å klage på hos P90. Derimot finnes det mangler i håndtering og funksjoner som gjør at det mister topplasseringen. Men sett under ett er det et utmerket allroundkamera som dessuten har en spektakulær zoom.

Les mer om Nikon Coolpix P90 her

Casio Exilim EX-FH20

Terningkast: 4
Cirkapris: 3500 kroner

FH20 er raskere enn Lucky Luke – det knipser hele 40 bilder i sekundet, og kan filme fantastiske 1000 bilder i sekundet. Men det er da også det eneste som imponerer. Verken for film- eller stillbilder er kvaliteten på topp. Hvitbalansen var riktignok blant de bedre, men tenderer mot å gi lilla fargestikk. Ofte blir resultatet en smule uskarpt, og bildebehandlingen kan bli vel aggressiv, noe som går ut over detaljene. Kameraet trives heller ikke med svak belysning og gir tydelig fargestøy på høye ISO-tall.
Dette er et kamera for en ganske smal målgruppe. Høres det kult ut å eksperimentere med slowmotion-video, er FH20 ganske enkelt det eneste valget. Det kan dessuten passe til sportsfotografering, takket være den imponerende raske seriebildetakningen. For mer normale fotosituasjoner er det vanskelig å anbefale FH20.

Les mer om Casio Exilim EX-FH20 her

Kodak Easyshare Z980

Terningkast: 3
Cirkapris: 3600 kroner

Dette er en publikumsfrier av et budsjettkamera – med massevis av kreative bildemoduser og en oppsiktsvekkende portrettmodus. Men akilleshælen er bildekvaliteten. Det er faktisk bare i makromodus at bildene blir bra. Vi noterte betydelige forvrengninger i de fleste brennvidder, og detaljene smelter ut. Samme fenomen var påtakelig ved 800 ISO der støyreduseringen løp løpsk.
På papiret ser det bra ut med Easyshare og kreative moduser, men det er bortkastet når kvaliteten på bildene blir såpass dårlig. Det er dessuten kronglete å bruke knapper og menyer. Ikke engang portrettmodus – som virker som en smart idé – fungerer i praksis. Til tross for den relativt lave prisen kan vi ikke anse Z980 som et gunstig kjøp.

Les mer om Kodak Easyshare Z980 her

Pentax X70

Terningkast: 3
Cirkapris: 4500 kroner

Med en mengde funksjoner som automatiserer fotograferingen, er Pentax gunstig for pek-og-knips-fotografer. Men resultatet er skuffende. Videokvaliteten er ok, men vi var ikke fornøyd med kvaliteten for stillbilder. Men unntak av et godt resultat i full tele, kom bildekvaliteten til kort i samtlige testsituasjoner. I 800 ISO-testen ble bildene både mørke og fulle av støy. Jevnt over ble støynivåene høyere enn normalt. I makromodus hadde kameraet vanskelig for å fokusere på motivet, og det skjedde også innimellom i zoomtestene. Detaljene smelter ut, og det gjør det vanskelig å bruke bildene i full oppløsning. Kameraet føles dessuten plastaktig, og man får ikke et bekvemt grep om det. Det er heller ikke spesielt raskt.
Men det store problemet er at bildekvaliteten er middelmådig. Det er egentlig bare i full tele at man får godt resultat, og det duger ikke for et kamera som skal kunne brukes i alle situasjoner.

Les mer om Pentax X70 her

Hele testen finner du på lydogbilde.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere