RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ulveangrep kan bli vanligere

Rovviltansvarlig Jan Wilberg i SNO sier angrep på hunder av ulv i Oslo-området fort kan skje igjen. – Det vil sannsynligvis ikke bli mindre ulv, sier han.

ØSTMARKA: Oddbjørn Rosendals hund Wendy ble natt til søndag revet ihjel av ulv 500 meter fra blokkene på Lindeberg i Bydel Alna. Det burde ikke komme som noe sjokk, ifølge rovviltansvarlig i Statens Naturoppsyn (SNO), Jan Wilberg.

Han presiserer imidlertid at det ikke er noe som tilsier at mennesker skal ha noe å frykte.

Jakter på mat

– At hunder har blitt tatt av ulv har skjedd jevnlig opp gjennom årene, sier Wilberg til dittOslo.no

For ulven er elg og rådyr mat. Området langs randsonene av Østmarka har stor konsentrasjon av naturlige bytterdyr for ulv, med spesielt mye rådyr.

– Vi har ingen indikasjoner om at det er et fast tilhold av ulv i Østmarka. De meste tyder på at det er en streifulv. De kan ofte vandre og opptre nær bebyggelse og kan fort komme ut i områder hvor det er folk og ferdsel, sier Wilberg og viser til en ulv som ble påkjørt av toget på Alna for noen år siden.

Kan bli vanligere

Ifølge Wilberg har bestanden av ulv fått vokse fritt i Sverige, og det vil sannsynligvis ikke endre seg. Da kan det komme mer ulv over grensen til Norge. Stortinget har også fastsatt retningslinjer for bestanden av ulven, som er fredet, i Norge.

– Hele Oslo ligger innefor forvaltningssonen for ulv, sier han.

Wilberg forteller at SNO med stor sikkerhet kan bekrefte at det faktisk var en ulv som tok hunden Wendy.

– Det kan vi med bakgrunn i hva eieren fortale, bittskader på hunden som vi undersøkte og flådde og enkelte spor vi vurderer som ulvelabb. Hunden var bitt kraftig bak i nakken med veldig blodutredelse og skader. Det er en veldig lik skademåte som vi har sett på hund som er skadet av ulv tidligere, sier han.

For å minimere sjansen for ulveangrep anbefaler Wilberg at hundeiere holder hunden i bånd.

– Hvis en hund flyr fritt rundt kan slikt skje, sier han.
 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere