*Nettavisen* Nyheter.

Ulven tilbake i Østmarka

ROVDYR: Ulv trekker seg normalt unna mennesker, men kan angripe hunder. Fylkesmannen ber derfor hundeeiere utvise forsiktighet. Ulven på bildet er ikke den som er observert i Østmarka, men en utstoppet ulv fra Langedrag . Foto: FOTO: NINA SCHYBERG OLSEN

Fylkesmannen ber hundeeiere være oppmerksomme etter at en ny ulv er registrert i Østmarka.

ØSTMARKA: I august ble sau tatt av ulv i Enebakk. DNA-prøver av avføringen viser at det er samme ulv som i november 2011 var i Linnekleppreviret i Østfold.Ulven kommer høyst sannsynlig fra Dals-Eid-reviret, som er et grenserevir med Sverige og delvis ligger i Østfold.

– Vi har ikke synsobservasjoner, men det er tatt møkkprøver også i september, som vi ser frem til å få resultatet av, sier Christian Hillmann hos Fylkesmannen i Oslo/Akershus.

Advarer hundeeiere

Fylkesmannen advarer hundeeiere mot ulven.

– Det er jo ikke båndtvang nå, men på grunn av ulven bør man være ekstra varsom hvis hundene går løse eller brukes i jakt, sier Hillmann.

Ulven som nå er registrert i Østmarka skal være broren til ulven som besøkte hovedstaden i vinter/våres, og de er trolig født i 2010. Den forrige ulven, som i mars drepte en hund på Lindeberg, er nå i Trøndelag.

LES OGSÅ:

Ulven er rett utenfor stuedøren

Er dette ulven som drepte Wendy?

Ha kontroll over hunden din

– Yngre ulver pleier ikke å angripe hunder, spesielt ikke hvis de bare er på gjennomreise og ikke har noe revir å forsvare. Men man kan aldri være sikker, ulven i våres tok jo påviselig hunder, sier Hillman.

– Vi sier ikke at man skal ha hunden i bånd hele tiden, men vi anbefaler at man har hunden i nærheten og har kontroll over den, sier Hillmann.

– En ulv forflytter seg raskt, og hvis man har løse hunder vil de fort komme i kontakt. Derfor mener vi at man bør utvise forsiktighet, sier Hillmann.

Trekker seg unna folk

Han har ingen spesielle anbefalinger å komme med til folk som frykter at de skal møte på en ulv.

LES OGSÅ: Er du redd for ulven?

– Mange syns det er spennende med ulv i marka, mens andre blir redde. I moderne tid har vi ingen opplysninger om at den har angrepet mennesker. Av natur er ulven sky og vil trekke seg unna, sier Hillmann.

Vet ikke hvor den er nå

Det er uvisst om ulven fortsatt er i Østmarka.

– Den kan være i området eller ha dratt ut. En ulv på gjennomreise kan gå mange mil på kort tid, sier Hillmann.

Hvis ulven fortsatt er her, forventes det flere observasjoner når snøen kommer.

– Det er viktig å finne ut om ulven er på gjennomreise eller har tenkt til å slå seg ned her, og om det er flere ulver. Da er det viktig å få inn møkkprøver som vi kan analysere, sier Hillmann.

– Når det gjelder spor er det vanskelig å skille hunde- og ulvespor. For å vurdere det må man følge sporet over et lengre strekk for å se hvordan dyret beveger seg. En ulv er mye mer målbevisst og beveger seg mye strakere og rettere i terrenget, sier han.

Hvis noen skulle se ulv, ulveavføring eller spor, kan dette meldes til Statens Naturoppsyn.

LES OGSÅ: Ulveangrep kan bli vanligere

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.