Gå til sidens hovedinnhold

Ulyden som aldri tar slutt

By:larm byr på nesten 500 konserter. Et eget seminar skal sørge for at lyden av dem ikke varer evig.

12. mai 1994 klokka 02:00, sier tidligere trommeslager i bandet Ruphus og nåværende driftsleder i Rikskonsertene, Thor Bendiksen.

Da kom min sus, og har vært der siden. Eller ikke sus, en foss! presiserer han.

Etter snart femten år med tinnitus, har han blitt selvutnevnt hørselshjelper og ansikt utad for dem som sliter med øresus. Under By:larm vil han holde foredrag om hva tinnitus er, og hvordan man kan leve med plagene.

Foredraget er en del av et større seminar om hørselsskader i forbindelse med kampanjen "Plug in, turn on", som skal informere artister, arrangører og publikum om farene ved høy lyd.

Tabuområde

Tinnitus er fremdeles et ganske tabubelagt område, sier lege og frontmann i punkbandet Turdus Musicus, Carl Christian Lein Størmer. Han har forsket på rockemusikk og hørselsskader, og mener det er store mørketall på området.

Øret er musikerens viktigste organ. Når det ikke fungerer som det skal, kan det komme i veien for utøvelsen av yrket, og mange velger derfor å holde plagene skjult. Jeg vet om mange kjente artister i Norge med tinnitus, uten at jeg vil oppgi noen navn, sier han.

Ifølge hans undersøkelse lider i snitt rundt 20 prosent av musikere av øresus.

I løpet av årene har over 700 norske musikere kontaktet meg om sine plager, sier Bendiksen, som selv opplevde å stå alene da han fikk øresus.

Jeg visste ingenting om lidelsen, og slet med å få hjelp. Mange leger vet for lite om tinnitus. Katastrofen er at du ikke har et synlig handicap. Du ser frisk ut, men har en dundrende lastebil i øret. Det kan gjøre deg sliten, irritert og deprimert, og i verste fall føre til selvmord.

Samfunnsproblem

Ikke bare musikerne sliter med musikkens ettervirkninger.

Hørselsskader er på vei til å bli et samfunnsproblem. Dagens unge hører betraktelig dårligere enn tidligere generasjoner med musikk i alt fra iPoden til bilen får ørene aldri hvile, påpeker Bendiksen.

Han arbeider for at både musikere, lydteknikere og de som bygger lokaler, skal jobbe for å forebygge skadelige lydforhold.

De fleste vet at lyd kan skade, men mange er nok ikke klar over hvor omfattende plagene kan bli. Dessuten gjenstår det fremdeles mye forskning på området man har fremdeles ikke kartlagt nøyaktig hva som utløser tinnitus, og hvorfor noen ser ut til å ha større tålegrense enn andre, sier Lein Størmer, som selv fremdeles kan nyte stillheten.

Sov-i-ro

Jeg lider vel bare av angsten for å få plager. Og bruker derfor ørepropper, fortsetter Lein Størmer.

Ørepropper har blitt promotert på festivaler og konserter i årevis, blant annet i regi av Norsk Rockforbund.

Sov-i-ro tar bort vesentlige deler av konsertopplevelsen, så det beste er å skaffe seg noen spesialstøpte, mener Lein Størmer.

Og rekker du ikke kjøpe noen før by:Larm er i gang, kan du trøste deg med at du sannsynligvis kommer deg gjennom helgen uten å forfølges av en evig pipekonsert.

Som oftest skal det mer til enn én konsertkveld for å få varige plager, sier Bendiksen.
Men man kan være uheldig.

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere har fastpris vært i januar