Gå til sidens hovedinnhold

Ulykken som tok flest liv

Det er ulykken du knapt har hørt om, men som likevel har krevd flest norske liv i nyere historie. Søndag blir det foredrag foredrag på Norsk Sjøfartsmuseum klokken 14.

I 1904 gikk det danske emigrantskipet Norge på grunn utenfor Skottland og sank på under 20 minutter. Det var 795 personer ombord, og hele 635 av disse omkom - 224 av disse var nordmenn. Det gikk en uke før nyheten om forliset nådde omverdenen. De fem overfylte livbåtene tilbrakte mellom en og åtte dager i rom sjø på Atlanteren før de plukket opp av passerende skip. En livbåt ble aldri funnet.

Per Kristian Sebak (f. 1978) har flere bokutgivelser bak seg, blant annet storselgeren Titanic - 31 norske skjebner fra 2000. Boka om Norges forlis ga han ut i 2001, og den inneholder over 200 bilder og den mest nøyaktige listen over Norges passasjerer som er utarbeidet.

Foruten nordmenn var det både danske, svenske, finske og russisk-jødiske passasjerer ombord. Dette er en meget dramatisk fortelling som utover selve det tragiske forliset også handler om blant annet jødeforfølgelse i Tsar-Russland, såvel som knuste amerikadrømmer. Sebak er blant landets fremste forskere på migrasjonshistorie.

Reklame

Denne eksklusive motebutikken har salg bare én gang i året