Under 50 dager igjen

Hvem som blir sittende med makta i Stortinget etter 14. september er foreløpig høyst uvisst. FOTO: HEGE BJØRSNDATTER BRAATEN

Hvem som blir sittende med makta i Stortinget etter 14. september er foreløpig høyst uvisst. FOTO: HEGE BJØRSNDATTER BRAATEN

Om 50 dager vet vi hvem som skal styre landet de neste fire åra. Har du bestemt deg?

OSLO ØST: Ved forrige stortingsvalg, i 2005, valgte hele 77,4 prosent av oss å si vår mening i form av en liten lapp i en konvolutt. Den gangen resulterte det i det senere så velkjente rød-grønne flertallet, som har regjert landet siden.

Jevnt

Men 14. september i år skal det norske folk igjen avgi sine stemmer, og aldri før har vel valgresultatet vært mer åpent.

I etterkrigstida var Arbeiderpartiet Norges desidert største parti, og de regjerte nærmest alene de første tjue åra etter krigens slutt. Et lite avbrekk med Høyre-styret fra august til september i 1963 var alt lille Norge fikk smake av annet styre denne perioden.

Seinere har imidlertid velstanden økt, og samtidig har partilinjene forandret seg. I tillegg har høyresida delvis vokst, på bekostning av Arbeiderpartiets nedgang. Siste skudd på stammen er Frp, som siden stiftelsen i 1973 har vokst jevnt og trutt, til i dag å være Norges nest største parti.

Rødt eller blått?

I år vil striden stå mellom de rød-grønne og de borgerlige, men nøyaktig hvem som skal danne en eventuell borgerlig koalisjonsregjering er fremdeles usikkert.

Mens Venstre og KrF kategorisk har avvist et samarbeid med Frp, lettet Høyre tidligere i år litt på krava og åpnet for et mulig regjeringssamarbeid.

Samtidig har partileder og statsministerkandidat, Siv Jensen (Frp) gjort det klart at partiet er beredt til å danne regjering på egenhånd, om enn i mindretall.

Lite lojale

Og årsaken til at valgresultatet de seinere åra har vært vanskelig å spå er at velgerne i mye større grad enn tidligere er på vandring mellom partiene. Det vil si - nytt er det kanskje ikke.

Allerede i 1981 kom boka «Velgere på vandring» av Håvard Narum og Arne Strand.

Men boka var kanskje mer treffende for ettertida enn fortida, og er det noe de siste valgresultatene har vist oss så er det at velgerne plukker og mikser det beste fra valgkamp og ideologi, mens partilojalitet har blitt nærmest er fremmedord.

I tillegg er vandringen av en slik art, at balansegangen mellom rødt og blått holder seg stabil, noe som igjen gjør at det er vanskelig å forutse hvem som trekker det lengste strået til slutt.

Valgordning kan avgjøre

Dersom det fortsetter å være like jevnt fram mot valget, kan det til syvende og sist være valgordningen som avgjør hvem som får de fleste mandatene.

For i og med at antall mandater per valgkrets er bestemt på forhånd, trenger man for eksempel mye flere stemmer for å få inn et mandat i Oslo, enn man gjør i Finnmark.

Det betyr at det partiet som gjør et godt valg i Finnmark trenger langt færre stemmer for å få inn mange mandater enn det partiet som gjør et godt valg i hovedstaden.

Godt valg!

Snart går uansett startskuddet for valgkampen, og om bare få uker dukker valgbodene opp langs hovedstadens paradegate. Er du fortsatt på vandring? I så fall kan du følge med på våre valgsider her og få med deg det siste fra årets valgkamp. Godt valg!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.