RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Daglig leder for Underwater Pub i Dalsbergstien gjennom 17 år, Margaret Herron, har jobbet med filmstorheter som Coppola og Lucas.
Daglig leder for Underwater Pub i Dalsbergstien gjennom 17 år, Margaret Herron, har jobbet med filmstorheter som Coppola og Lucas.

Underwater-Margaret høyt og lavt

Margaret Herron har jobbet med filmlegendene Coppola og Lucas, Supermann og Prinsesse Leia. De siste 17 har hun oppholdt seg mest under vann, som sjef for St. Hanshaugens mest kjente pub.

$PHOTOHEADER_ON$ST. HANSHAUGEN: $PHOTOHEADER_OFF$Det var en vinterdag i 1966 Margaret og hennes mann rullet i land på Oslo-kaia i sin engelske Mini Morris. Det første de opplevde, var at den lille bilen måtte gi tapt for høy snø.

Tok sjansen

Hvorfor forlot dere det lille stedet Birkenhead ved Liverpool for å prøve lykken i Oslo?

Jeg var gift med en engelskmann som var forelsket i Norge.

Og da var det bare å flytte?

Det var ganske ille i Nord-England på 60-tallet. Økonomien var dårlig, og mange ville prøve noe nytt, forteller hun.

Dermed bar det over sjøen på Breamar. Men problemene var ikke over med én gang! Foruten at bilen ikke var spesialdesignet for norsk vinter, var det altså ikke enkelt å skaffe seg tak over hodet i hovedstaden.

Der sto vi, som to skikkelige hippies, og fant ikke hotellrom. Heldigvis hadde vi kommet i kontakt med en norsk jente på båten, som hadde sagt at vi bare måtte ta kontakt hvis vi fikk noen problemer. Hun var datteren av lensmannen i Drøbak, og han visste om en leilighet i Oslo, som sto ledig fordi han som bodde der, var ute og reiste. Vi leide den i noen uker, før vi flyttet til Drøbak, forteller Margaret, som legger til at den unge mannen som var ute og reiste, var Kjell Magne Bondevik.


Filmet med de største

Det skulle gå mange år før Margaret fikk teften for bardrift.

Jeg har alltid vært interessert i filming og kameraer, forteller hun, i det Olav Aamodt kommer inn døren. Margaret tar en kort pause for å geleide en mann med jekketralle og noen store gassbeholdere ned i havdypet.

Margaret er sikkert alt for beskjeden. Hun hadde en stor karriere innenfor helikopterfilming, sier han som er selve opphavsmannen bak Underwater pub.

Når hun kommer tilbake, forteller hun at, ganske riktig, hun har jobbet sammen med en lang, lang rekke av de aller største. Under flyscenene i Supermann- og Star Wars-filmene var det Underwater-Margaret som satt i helikopteret og sørget for at kameraet fanget inn stødige bilder.

Teknikken, som heter wess-cam, var helt ny, og var egentlig utviklet av det kanadiske forsvaret, forteller den svært teknisk interesserte damen entusiastisk.

Når Margaret er på handletur, er det ikke i klesbutikker. Hun er mer opptatt av mekanikk og ser heller på verktøy og sånt, smiler Olav.


Opplevelser

Hele verden var arbeidsplassen hennes, alltid ved kameraet i helikopteret. Hun husker spesielt en gang de landet i Peru, under et filmoppdrag for Disney.

Det er merkelig, hva man husker best. Vi landet langt oppe i Peru, det var tidlig om morgenen, disig og veldig kaldt. Vi trodde ikke det var noen andre der. Plutselig kom masse folk frem fra ingensteds. Selv om det var kaldt, var de nesten nakne. De så på oss som om vi kom rett ut av en science fiction-film og det gjorde vi jo nesten! smiler hun.

Vi klarte ikke å kommunisere med dem, men de var veldig blide. Jeg husker at jeg var veldig nervøs for at noen skulle komme borti rotorbladene, men det gikk heldigvis bra!

I 14 år fløy Margaret høyt og lavt over hele verden, med Hollywood som utgangspunkt.

Var det ikke lett å glemme Oslo da?

Jeg bodde mye i Los Angeles, men jeg kalte Oslo for "hjem". Det var fint i LA, men jeg elsker St. Hanshaugen, sier hun.


Nytt liv under vann

Et nytt kapittel i Margarets fargerike liv begynte da Olav Aamodt realiserte sin drøm om Underwater Pub, som åpnet sin karakteristiske, tunge dør våren 1990. Da hadde Olav gått svanger med pubdrømmen i flere år. Først var planen å lage en pub for en litt snever gruppe.

Jeg har drevet dykkerskole, og egentlig skulle den hete Divers' Pub. Jeg skulle lage en pub hvor dykkere kunne sitte og prate sammen og juge om dykking, smiler han.

Det tok imidlertid ikke lang tid før han fant ut at markedsgrunnlaget fort kunne bli litt tynt, så konseptet ble endret litt, men ikke mye.

Gjennom 17 år har puben etablert seg som selve hjørnesteinen i sin bransje på St. Hanshaugen, noe Margaret naturligvis er stolt av.

Vi har alltid gjort det vi kan for at det skal være hyggelig å være gjest her, sier hun, og understreker at det er en tøff bransje å holde det gående i i så mange år.

Det er vanskelig å leve av kultur! sier hun og viser til at både på tirsdags- og torsdagskveldene er det operaen som dominerer. Underwater har fått et navn langt utover landegrensene som operapuben i Oslo.

Tidligere i år hadde vi New York Times på besøk, forteller Margaret.

Du sier at du elsker St. Hanshaugen. Du har jo en del å sammenlikne med!

Selv om vi bor midt i byen, er det som om alle kjenner hverandre, og hjelper hverandre, her på St. Hanshaugen. Det er nesten så man glemmer at man bor like ved sentrum. Vi har alt mulig her på St. Hanshaugen! sier hun.

For et år siden skaffet Margaret og samboeren hennes seg hund, en flott og hvit samojed. Dermed har Margaret fått et enda sterkere forhold til parken på St. Hanshaugen.

Når man går tur med bikkja, da blir man kjent med enda flere! sier hun.


Heier på de beste

Det er over 40 år siden hun sto på kaia med sin mann og en Mini Morris. To ekteskap senere, som blant annet har gitt henne to sønner som også bor på St. Hanshaugen, hender det at tankene går tilbake til oppvekstårene i Liverpool, og det hender at hun er tilbake på gamle tomter.

Det er to fotballag i Liverpool, hvilket heier du på?

Hun tar spørsmålet nesten som en fornærmelse.

Det svarer jeg ikke på engang, smiler hun, men vi forstår raskt at det er laget som søndag spiller toppkamp mot Manchester United på Anfield søndag, som gjelder.

Skulle bare mangle, tenker vi fornøyd før vi litt mysende åpner Underwaters tunge dør og er oppe igjen over vannflaten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere