RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ungdom får rusklinikk


FÅR KLINIKK: Unge med rusproblemer skal få en egen klinikk. ILLUSTRASJONSFOTO
FÅR KLINIKK: Unge med rusproblemer skal få en egen klinikk. ILLUSTRASJONSFOTO
Regjeringen gir 323 millioner kroner til rusfeltet i kommunene i år. Blant annet skal det opprettes egen rusklinikk for ungdom.

OSLO: Som en del av regjeringens opptrappingsplan for rusfeltet bevilges det i år 323 millioner kroner til kommunalt rusarbeid. Det er nær seksti millioner kroner mer enn i fjor, og tilskudeet er men til å styrke kommunenes tilbud til personer med rusproblemer.

Blant annet skal det opprettes en egen rusklinikk for ungdom.

Fragmentert tilbud

Lokalavisen skrev i forrige uke om byråd Anniken Hauglie (H) som er bekymret over det hun kaller «spritbeltet» i Oslo. Hauglie mener det er urovekkende at spesielt vestkantungdom drikker mye og hun ønsket flere tiltak både for å forebygge og for å behandle ungdom på vei ut i alvorlige rusproblemer.

I tillegg til tiltak rettet mot ungdom, ønsker regjeringen nå å opprette flere lavterskel helsetilbud, oppfølgingstjenester i bolig, arbeid- og aktiviseringstiltak, væresteder, tannhelsetjenester og videreutvikling og oppføling av rusakutten.

Flere av disse tiltakene ligger også inne i bystyrets rusmelding, som ble lagt fram forrige uke.

Helseminister Anne-Grethe Strøm-Erichsen mener rusomsorgen til nå ikke har vært god nok, og hun mener de ekstra midlene kan bidra til å tette hullene.

– Rusmiddelavhengige får dessverre for ofte et for fragmentert tilbud. Dette tilskuddet brukes i mange kommuner til å styrke oppfølgingen etter endt behandling i spesialisthelsetjenesten. Det bidrar til et bedre tilbud til en svært sårbar pasientgruppe, sier hun.

Les også: – Skriv om noe annet enn heroin

Trenger mer

Men fortsatt er det langt fra nok midler som blir bevilget til rusomsorgen. Regjeringen har mottatt flere søknader enn det finnes midler til, og man har dermed måttet foreta prioriteringer. For Oslos del har dette kommet heldig ut, da det er tilbudet i de store byene og randkommuner med mange rusavhengige som har blitt prioritert.

– At interessen for tilskudd til rustiltak er større enn midlene som er bevilget for i år viser at vi er på rett vei, og at vi de neste årene systematisk må bygge opp kapasitet og kompetanse innen behandling, rehabilitering og ettervern. Dette er i samsvar regjeringens målsettinger fra Soria Moria, sier Strøm-Erichsen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere