*Nettavisen* Nyheter.

Ungdom i Oslo er mer lovlydige enn før

Dette blir det stadig mindre av. På tross av at den unge befolkningen i Oslo øker, går kriminaliteten nedover. Bildet er hentet fra en hendelse der unge ranere tvang en ung gutt til å ta ut penger i en minibank. Foto: Politiet

Barne- og ungdomsbefolkningen i Oslo vokser. Samtidig viser politiets tall en nedgang i straffbare forhold blant unge under 18 år.

OSLO: Det ble i 2014 registrert 2.068 straffbare forhold begått av barn og unge under 18 år. Dette er en nedgang på 6,2 prosent fra 2013.

Det viser tall Oslo-politiet legger fram onsdag, skriver Aftenposten.

Les også: Da naboen klagde på høy musikk, hentet beboeren våpen

Mindre ran - mer vold
Tallene viser også at 81 unge under 18 år ble anmeldt i til sammen 41 ulike ran. Dette er det laveste antall ran med gjerningsperson under 18 år siden 2006.

Samtidig er det flere voldstilfeller. I fjor ble det registrert 316 straffbare forhold som gjaldt fysisk vold med gjerningsperson under 18 år, en økning på 34 forhold, eller 12,1 prosent, fra 2013.

- Det generelle bildet er at vi ser en stadig nedgang når det gjelder anmeldt ungdomskriminalitet, sier seniorrådgiver Christina Hofseth ved Oslo-politiets strategiske stab til avisen.

Hun forklarer nedgangen med en blanding av lokal innsats og større samfunnsmessige endringer.

Les også: Dette kan bli siste året med uteservering i Karl Johan

Stadig mindre kriminalitet
Også da Oslo-politiet la fram kriminalitetsstatistikken for 2014 i januar i år viste trenden at det stadig blir mindre kriminalitet i hovedstaden.

- Jeg synes det er svært gledelig å se på ranstallene. Der var det mye fokus, særlig fra dere i media, for noen år tilbake. Men nå har vi det laveste ranstallet på 25 år. Satsingen på en egen ransgruppe tror jeg vi har fått mye igjen for, sa politimester Hans Sverre Sjøvold den gangen.

Les også: Dette huset gikk fem millioner over takst - må totalrenoveres

«Døden på Oslo S»
Den nye Salto-rapporten står imidlertid i sterk kontrast til virkeligheten på Oslo S, som vekterselskapet Nokas nylig kunne fortelle om.

Pressekontakt i Nokas, Ådne Mauritzen forteller om vekterne deres blir utsatt for slag, spark, sjikanering og trusler så godt som daglig inne på Oslo Sentralstasjon.

Han forteller at det er personer i ungdomsgjenger som bruker stasjonen som tilholdssted som står for brorparten av dette.

Også blogger Kjell-Ola Kleiven har reagert på den han omtaler som «virkelighetens døden på Oslo S».

«Pubertale smågangstere med voldsabstinenser, og kronisk lyst på faenskap, er det som ved Oslo S og de nærliggende sentrumsområdene i kveld møter uheldige reisende som forviller seg inn til hovedstadens viktigste trafikale knutepunkt», skriver han i et blogginnlegg denne uka.

Nå har imidlertid politiet og Rom eiendom, som drifter Oslo S, inngått et samarbeid for å få ned volden i området.

Les også: - Oslo er en «søppel»-by som flyter over av langere, tiggere, voldskriminelle og prostituerte

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag