RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ungdom ingen adgang på boligmarkedet


HØYT HENGER DEN: ...og dyr er den. Boligmangelen i Oslo presser prisene opp.
HØYT HENGER DEN: ...og dyr er den. Boligmangelen i Oslo presser prisene opp.
Boligmarkedet i Oslo er fortsatt brennhett. I Holmenkollen gikk nylig en 4-roms leilighet en drøy halv million over takst. Nå slår meglerne alarm.

HOLMENKOLLEN: – Dette er en milepæl. Det setter en ny grense for hva en leilighet i Holmenkollen kan gå for.Morten Meyer Knutsen i Eie eiendom har aldri opplevd tilsvarende. 4-romsleiligheten i Olaf Bulls vei var taksert til 4,43 millioner inklusive fellesgjeld, og gikk for fem millioner.

Knutsen mener det er et symptom på en uheldig utvikling.

Presser prisene

– Investorer kjøper nå mange av de leilighetene som de unge tidligere kjøpte, og er en stadig større konkurrent. Foreldre er villige til å strekke seg langt for å få tak i boliger for utleie. Andre- og tredjegangskjøperne får mer penger mellom hendene og presser prisene opp.

Knutsen ser store konsekvenser for unge i etableringsfasen.

– Førstegangskjøperne kommer ikke inn på markedet uten støtte fra foreldre og besteforeldre på grunn av kravet til bankene om 15 prosent egenkapital på kjøp av bolig, sier han.

SE HVA BOLIGENE I DITT OMRÅDE BLIR SOLGT FOR

For lite plass

Megleren er bekymret for tilgangen på boliger og mener kommunen må ta ansvar.

– Det bygges for lite, fordi kommunen setter av for få tomter til utbygging, og bruker lang tid på saksbehandlingen frem til byggestart, sier han

Dagny Gärtner Hovig i Plan- og bygningsetaten mener kommunens viktigste bidrag er rask behandling av regulerings- og byggesøknader.

– Så godt som all kommunal grunn i Oslo er disponert til andre formål. Initiativet til boligbygging ligger i alll hovedsak hos private utbyggere, sier hun.

Ikke for eliten

Megler i Eie, Karianne Christoffersen, forteller at leiligheten i Holmenkollen har nytt godt av store oppgraderinger før salget.

– Elektronikken er lagt om og badet er nytt. Oppjusteringene har gitt en historisk høy kvadratrmeterpris, sier hun.

Leiligheten sto lenge i fare for å bli tatt på forkjøpsrett.

– Det viser at det er mange som vurderer å gi så mye for en leilighet, sier Knutsen.
 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere