*Nettavisen* Nyheter.

Ungdom på Oppsal vil redde verden

Sara Haugen, Marte Kvinnegar og Matilde Knutsen.

Kreativ læring, miljøvennlige løsninger og samarbeid var forrige ukes timeplan på Oppsal skole. Gründeruken er en suksess.

Klikk på bildet for å forstørre.

Ciceros representant Silje Pileberg leser opp heldige vinnere.

Klikk på bildet for å forstørre.

Sara Lu Reiertsen, Stine Roen, Emilie Aaren og Arben Drako

Klikk på bildet for å forstørre.

Victoria Thorsen, Melina Mehr, Awais Khan og Anders Madsen.

OPPSAL: – Opplegget er mer for å lære om miljø enn å skape en ny maskin. Kreativitet, uttaler Tor Håkon Mangerud, lærer ved Oppsal skole.

Gründeruken er en prosess der elevene i 8. trinnet deles opp i grupper og må lære seg nok om miljø til å lage en smart løsning på klimaproblemene. Læringsmetoden ser ut til å ha en positiv effekt på de unge elevene.

Skolen kårer tre vinnere, hvorav to får gå videre til Blindern dagen etter for å presentere seg og konkurrere med andre skoler i Oslo. I år kom de videre og ble nominert til tredje plass innenfor innovasjon.

– Det er en utmerket måte å engasjere elevene på, det er ikke tradisjonell læringsmetode der man sitter i et klasserom og kikker på en tavle, sier han.

Tor Håkon Mangerud er lærer i utdanningsvalg.

– Elevene får deadlines de må holde seg til, og vi ser at elevene arbeider for dette, forteller Tor videre.

Man merker at det er liv og leven på skolen.

De fleste av oppfinnelsene har utgangspunkt i solenergi, i kortere setninger ser barna en lys løsning. Flere av tilfellene er ikke vanskelig å se for seg i bruk en dag.

Miljøvennlige vinnere

Vinnere av konkurransen på Oppsal; Sara Lu Reiertsen, Stine Roen, Emilie Aaren og Arben Drako var blant to av gruppene som dro videre på Blindern.

– Ideen vår går ut på å få folk som trener til å lage strøm og energi. Akkurat som en rotte som løper i et hjul og lager elektrisitet, kan alle treningsapparater kobles til bokser som samler opp strømmen. Så for hver gang du løper, eller gjør annen trening på en maskin, så lager den strøm, og slik kan vi redde naturen, forteller elevene i presentasjonen.

Victoria Thorsen, Melina Mehr, Awais Khan og Anders Madsen var de andre vinnerne som også hadde en flott idé. Hensikten med oppfinnelsen deres er å redusere bruken av papir.

– Hver elev bruker 10 ark hver dag, og så kaster vi dem. Denne oppfinnelsen er som en elektronisk plate som du kan skrive på og deretter sende videre til læreren, forklarer de. Den skal være drevet på solenergi og ligner på Ipaden til Apple.

– Vi søkte på nett, har lært mye om miljø og ikke minst det å samarbeide med hverandre, forteller Melina.

Cicero

– Det er mange bra ideer, mye artig og forskjellig, ideene er merkverdige, sier Silje Pileberg, informasjonsrådgiver for Cicero senter for klimaforskning.

Ungdommene fikk besøke forskningsparken og Ciceros kvartaler.

– Her fikk de velge mellom å ha samtaler med forskere eller lære om vår alternative måte å varme bygget på, forteller hun.

Silje mener dette er en bra måte å engasjere barn i forskningsarbeidet og løsningene på miljø og klima.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag