*Nettavisen* Nyheter.

Ungdommen svikter kunstforening

– Jeg forstår rett og slett ikke hva vi gjør galt, sier leder av Røa Kunstforening, Gerd Nikolaisen. Nå kan 40 års-jubileet erstattes av nedleggelse.

RØA: 6. til 14. september i 1975 hadde nystartede Røa Kunstforening sin første utstilling på Samfunnshuset Vest på Røa.

Medlemmene strømmet til og på 90-tallet var rundt 200 kunstnere tilknyttet foreningen. I dag er 70 medlemmer registrert hos Røa Kunstforening – de opplever frafall og klarer ikke rekruttere nedenfra.

– Frafallet skyldes i hovedsak høy alder og at mennesker dør av naturlige årsaker. Vi ønsker kontinuerlig å knytte til oss yngre mennesker, men det klarer vi dessverre ikke, sier Nikolaisen.

LES OGSÅ: Keith fant Margrethe!

– Rom for all kreativitet

Hun er glad i foreningen og mener mulighetene, for dem som tar kontakt, er mange.

– Det jeg synes er flott med Røa Kunstforening er at alle har mulighet til å finne sin plass – det er utrolig mangfoldig.

Oljemaling, akryl, akvarell, tegning, fotografi, brukskunst, lappeteknikk, søm, porselensmaling og keramikk er bare noe av alt vi driver med, sier hun og legger til:

– Vi trenger nye krefter og noen friske pust inn i kunstforeningen, men jeg vet ikke hva vi kan gjøre for å bli mer attraktive.

Når man arrangerer foredrag med en spennende foredragsholder i et leid lokale og syv mennesker møter opp, da mister man hele lysten. Da er det veldig tungt å dra alene, sier Nikolaisen.

Allsidighet og stor takhøyde har alltid vært viktige fundamenter i Røa Kunstforening. Interesse for og glede av kunst er det eneste som er gjeldene.

– Man kan gjerne bare være glad i kunst, men ikke lage noe selv. man er likevel hjertelig velkommen blant oss, sier Nikolaisen.

LES OGSÅ: Fortryllelse, erotikk og erobring

Ny pensjonisttilværelse

Turer i inn- og utland har foreningen til stadighet arrangert - mye kunst og kultur, ispedd en liten dose shopping.

– Turene har hele tiden vært populære og vi har aldri dratt på tur med færre enn 10 medlemmer, sier hun.

Odd Skaug er glad han fant frem til Røa Kunstforening. Pensjonisttilværelsen bø nemlig på en utfordring av det kunstneriske slaget.

– I store deler av mitt yrkesaktive liv tegnet jeg hoteller på oljeplattformer. Da jeg nylig hadde pensjonert meg var jeg en tur med Hurtigruta mellom Kirkenes og Bergen. Turen bød på enorme naturopplevelser og jeg kjente da sterkt for å gripe etter en pensel.

Min kone og jeg hadde nylig flyttet tilbake til Røa, fra Sørlandet og det tok ikke lang tid før jeg fant frem til Røa Kunstforening.

Med akvarellmaling som lidenskap føler jeg meg heldig som har funnet en slikt kunstnerisk fellesskap, sier Skaug.

I 2015 fyller foreningen 40 år. 7. november innkalles det til ekstraordinær generalforsamling. Da skal Røa Kunstforenings fremtid avgjøres.

– Jeg håper selvsagt at kunstforeningen består og at vi får mulighet til nå å jobbe med full styrke frem mot 40 års-jubileet i 2015, sier Nikolaisen.

– Kunstforeningen er utvilsomt en av viktige kulturinstitusjonene lokalt og jeg kan varmt anbefale å legge turen innom, sier Skaug.

– Vi håper nå på å vekke folks interesse for våre arrangementer på ny og at de støtter opp om Røa Kunstforening, sier Nikolaisen.

LES OGSÅ: – De unge vil ha Oslo-OL

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.