Ungdommer ranet og sparket dame

 

  Foto: Foto: Erik Tangen

Fire gutter i alderen 16 til 20 år kjedet seg og ranet en dame på Ljabru.

LJABRU/OSLO TINGRETT: De fire guttene, som kommer fra Ekeberg, Manglerud og Stovner, møttes på Jernbanetorget på kvelden 20. desember i fjor. I rent tidsfordriv tok de trikken til Ljabru hvor de bestemte seg for å rane noen. De fire guttene fulgte etter to damer nedover Ekebergveien. Da damene skilte lag fulgte guttene etter en av dem inn Tungebråtveien.

Rev et over ende

Der tok en av guttene tak i hetten på damens jakke slik at hun gikk over ende. Mens hun lå nede forsøkte en av de andre guttene å rive vesken fra henne. Da han ikke lykkes sparket han damen flere ganger i siden. Damen skrek og en tredje gutt kom til og rev vesken ut av hendene hennes. De stakk deretter fra stedet og løp tilbake til holdeplassen. Der gikk de videre nedover Rosendalsveien før de i et lite skogholt gikk gjennom ransutbyttet.

Tre av guttene ble like etter pågrepet på trikken tilbake til byen. Den siste gutten ble pågrepet noe senere.

Skaper frykt og utrygghet

Tingretten ønsker av allmennpreventive hensyn å dømme strengt i saker om gateran fordi dette er et økende problem som skaper frykt og utrygghet hos publikum.

Slik er dommen mot de fire guttene:

Gutt 19 år fra Ekeberg: Tidligere dømt for bæring av kniv på offentlig sted. Tilbaketrukket rolle under ranet og utøvde ikke vold. Dømt til 120 timer samfunnsstraff.

Gutt 18 år fra Stovner: Tidligere straffedømt for vold. Ranet er begått i prøvetiden. Hadde en aktiv rolle i ranet. I formildende retning kommer en uforbeholden tilståelse og samarbeid med politiet. Dømt til fengsel i 45 dager og 120 timer samfunnsstraff.

Gutt 16 år fra Stovner: Tidligere ustraffet. Hadde en aktiv rolle i ranet og utøvde vold mot kvinnen. Ung alder og tilståelse ga en samfunnsstraff på 90 timer.

Gutt 20 år fra Manglerud: Tidligere domfelt for vold. Ranet ble begått i prøvetiden. Var aktiv under ranet og er idømt en fengselsstraff på seks måneder under dissens.

De fire guttene må i tillegg betale 10.000 kroner i oppreisning til ransofferet som har hatt problemer med søvnløshet og frykt etter ranet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.