RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ungdomsvold skal stoppes


Stasjonssjef Gro Smedsrud ved Manglerud politistasjon kan fortelle at politiet setter inn store ressurser for å jobbe med problematikken rundt ungdom fra hele byen som flere ganger har møttes i voldelige oppgjør. Arkivfoto: Nina Schyberg Olsen
Stasjonssjef Gro Smedsrud ved Manglerud politistasjon kan fortelle at politiet setter inn store ressurser for å jobbe med problematikken rundt ungdom fra hele byen som flere ganger har møttes i voldelige oppgjør. Arkivfoto: Nina Schyberg Olsen
Flere ganger i høst har ungdommer fra hele byen barket sammen i slåsskamper, sist på Holmlia tirsdag kveld. Politiet ser svært alvorlig på situasjonen og setter nå inn store ressurser for å få bukt med den voldelige utviklingen.

Holmlia/Manglerud: Vi er bekymret for at dette skal utvikle seg og frigjør derfor ressurser fra alle avsnitt for å jobbe med denne problematikken, forteller Gro Smedsrud, stasjonssjef på Manglerud politistasjon, til Nordstrands Blad.

I løpet av høsten har ungdommer fra ulike deler av byen slåss ved flere anledninger, blant annet på Ulsrud, Grønland, Sogn videregående og nå sist, på Holmlia.

Startpistol

Politiet fikk melding om at det var løsnet skudd ved Holmlia senter ved 21-tiden tirsdag og rykket ut med elleve enheter. Det ble funnet en tomhylse fra en startpistol på stedet. Det skal i tillegg blitt observert en kjøkkenkniv i forbindelse med sammenstøtet mellom ungdommene.

Ingen personer kom til skade, og det ble heller ikke funnet noe våpen, men politiet registrerte navn, adresser og tok bilder av rundt 35 ungdommer. Slagvåpen og kniver har vært involvert i flere av de andre episodene i høst.

Det er alvorlig når ungdom løser konflikter ved å bruke vold og har med seg våpen. Det kan skape alvorlige situasjoner som gjør det utrygt også for andre som ikke har med saken å gjøre, sier Gro Smedsrud.

Mobiliserer raskt

Det skal i alt dreie seg om mange ungdommer fra hele byen, hovedsakelig Grønland, Stovner og Søndre Nordstrand. Politiet vet godt hvem de 15-20 mest aktive i Søndre Nordstrand er og følger dem tett opp. Manglerudpolitiet samarbeider med politiet på Grønland, Stovner og Majorstuen om saken.

De som har utmerket seg, har en del saker på seg fra før. Det er også en del såkalte hangarounds, lillebrødre og yngre som henger sammen med dem. Nå prøver vi å forhindre at dette etablerer seg til noe. Dette er ungdom som dessverre ikke er aktivisert på en positiv måte. De bruker skole- og fritiden sin på å reise byen rundt og skape konflikter som de løser med vold, sier Smedsrud.

Årsaken til at ungdommen møtes for å slåss er ofte bagatellmessige. Med mobiltelefon mobiliserer de raskt mange ungdom, som på Grønland forrige helg da nærmere 50 ungdom var i tottene på hverandre.

Det er synd at de ikke er fanget opp i positive ungdomstiltak. Dette er ungdommer som har falt utenfor for eksempel idretten og musikken og som gjerne sliter på skolen i tillegg, sier Smedsrud.

I hovedsak er dette gutter med minoritetsbakgrunn mellom 13 og 20 år.

Flere må på banen

Politiet på Manglerud følger opp ungdommene fra Holmlia, blant annet ved å innkalle ungdom og foreldre til bekymringssamtale. Barnevernet kobles også inn i en del av sakene. Politiet har jobbet iherdig for å kartlegge hvor mange som er involvert og hvilke relasjoner de har.

Det viktigste politiet nå gjør, i tillegg til å skaffe oss oversikt, er den tillitsbyggingen vi gjør i forhold til ungdommen. Vi må bidra til konfliktdempende tiltak sammen med andre samarbeidspartnere som bydelen, skolene, klubbene, frivillige organisasjoner med flere, sier Smedsrud.

I tillegg vil politiet også gjennomføre operative tiltak som knivaksjoner for å avdekke om det er ungdom i kretsen som bærer kniv.

Det er behov for å få foreldrene og andre ansvarlige engasjert, både for å informere om hva som skjer og ikke minst ansvarliggjøre dem. Mange vet ikke hva ungene deres driver med, men har heller ikke de nødvendige ressursene til å følge opp. Dette er en stor utfordring for politiet, sier Smedsrud.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere