RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Unge forebygger rus blant unge

I forrige uke var elever fra fem Nordstrandskoler samlet for å lære å bli gruppeledere. I ukene framover skal de forebygge rus blant ungdom.

Nordstrand: Elever fra Brannfjell, Kastellet, Lambertseter, Karlsrud og Nordseter skole var forrige onsdag samlet på Skullerud skole til en annerledes skoledag. Anledningen var det obligatoriske rusforebyggende programmet "Unge og Rus" som alle Osloskolene skal gjennom. Bydel Nordstrand har valgt å jobbe på tvers av alle ungdomsskolene i bydelen.

Det var sentral ungdomsråd som tok initiativet til å få i gang et rusforebyggende program i skolene, forteller Vibeke Løvås som er SaLTo-koordinator (samordning av lokale, kriminalitetsforebyggende tiltak i Oslo) i Bydel Nordstrand.

Vekslende roller

De 104 åttendeklassingene som deltok på kurset på Skullerud skole blir opplært til å være gruppeledere. Fra denne uken og de neste tre ukene skal elevene lede en gruppe med 5-6 elever fra sin egen skole. Gruppen får en oppgave og skal jobbe fram et produkt under temaet "Unge og Rus".

Det er ikke mye problemer med rus blant ungdom i Bydel Nordstrand. Det meste er knyttet til alkohol. Det er viktig å få utsatt debutalderen så lenge som mulig for da er ungdommene bedre rustet til å takle problemene som kan oppstå ved bruk av alkohol, sier Vibeke Løvås.

På kruset ble ungdommene delt i grupper hvor de spilte rollespill. Ungdommene vekslet mellom å være gruppeleder og henholdsvis sur, kverulant og skravlete gruppemedlem.

Vi lærer å lede bedre. Det er litt vanskelig, men vi er blitt godt kjent etter hvert og da går det mye bedre. Det blir utfordrende å være leder for medelever, men vi tror det skal gå greit, sier Benjamin Endresen, Kristine Breistøl, Ingrid Carlén og Aksel Øvern.

Annerledes skoledag

Politiet, Utekontakten, Sentralt Ungdomsråd og representanter fra Bydel Nordstrand deltok også på kurset.

Bjørn-Erik Øvrum og Mette Rooth fra forebyggende avdeling på Manglerud politistasjon holdt foredrag for elevene. Å utsette debutalderen på alkohol og unngå at ungdom begynner med narkotika var den røde tråden gjennom foredraget.

Mye av ungdomskriminaliteten blir utført av ruspåvirket ungdom. Ofrene er også ofte ruspåvirket. Vi er veldig glade for at dere har tatt på dere denne oppgaven. Vi trenger all den hjelp vi kan få, sa Bjørn-Erik Øvrum.

Elevene var ivrig og stilte mange gode spørsmål til representantene fra politiet.

Det er kjempefint å få være med på et slikt opplegg. Det er veldig annerledes enn en vanlig skoledag. Vi har lyst til å lage film, plakater og bildepresentasjoner når vi skal jobbe med prosjektet på skolen de neste ukene, sier Fridtjof B. Kahrs, Emilie Dynestøl, Marianne Munz, Håvard Lunde og Maiken Caroline Løvkvam Koster.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere