*Nettavisen* Nyheter.

Unge forskere konkurrerer

Campen skal stimulere til økt lærelyst og motivasjon for realfagene.

Fra 28. januar til 1. februar arrangerer Lambertseter videregående og Kastellet skole forskningscamp i samarbeid med Ungt Entreprenørskap Oslo.

Temaet er realfag, og flere oppdragsgivere har gitt de unge forskerne spennende og utfordrende oppgaver. Fokus for campen er ikke å finne den ene og riktige løsningen, men å jobbe kreativt sammen og finne flere veier mot målet.

Motivasjon

Idéen bak campen er å stimulere til økt lærelyst og motivasjon for realfagene, gi innsikt i og erfaring med forskningsmetodikk, samt å utføre mindre forskningsoppdrag for partnerskaspsbedrifter, forskningsmiljøer og kommunale etater.

Oppdragene skal også ha elementer av innovasjon og styrke skolens arbeid med entreprenørskap i utdanningen.

Oppdragsgivere er Cicero, Forskerfabrikken, Oslo Elveforum, Naturfagssenteret, Vann- og avløpsetaten og Universitet for miljø og biovitenskap på Ås (UMB).

Miljø

- Vi skal være i front når det gjelder realfag. Oslo ligger i den mest kompetanseintensive delen av Norge, med høgskoler, universitet og næringsliv. Kunnskap har den egenskapen at den økes ved å deles. Osloelevene skal få de beste læringsvilkår til å øke sin interesse for realfag og i neste runde velge realfag som studie og forskningsfelt, sa direktør Astrid Søgnen i Utdanningsetaten, som åpnet forskningscampen.

Søgnen viste til at forskningcampen har særlig fokus på oppgaver som er knyttet til miljø og klimaendringer.

- Vi trenger mer kunnskap og forskning om hvordan vi skal leve i framtiden for å forvalte jorda og for å reagere raskt nok for å møte utfordringene. Vi må se kunnskapen i en sammenheng og lære å jakte på svar.

Relevant

- Nysgjerrighet er drivkraften for et langt og morsomt liv. Dere vil oppleve at realfagene er relevante og anvendes i veldig mye av det som omgir oss, sa Marianne Harg, president i Tekna (Teknisk-naturvitenskaplig forening), i sin tale.

Hun viste til at mange forskningsprosjekter har løst andre problemer enn det de i utgangspunktet skulle løse, og at det er i seg selv et av formålene med forskning.

Systematikk

Lambertseter videregående og Kastellet skoles samarbeidpartner er Ungt Entreprenørskap Oslo.

- Entreprenørskap handler om å sette idéer ut i livet. Mange forskningsprosjekter viser at mye må gå galt før man lykkes, og det gjelder å jobbe systematisk videre for å komme fram til et gjennombrudd. Det er det elevene fra Lambertseter videregående skole og Kastellet skole skal øve på denne uken, sier Gustav Weiberg-Aurdal, rådgiver i Ungt Entreprenørskap Oslo.

Elevene presenterer sitt arbeid fredag 1. februar klokken 14.00, og deltar i følgende konkurranser: Naturfagsprisen, Innovasjonsprisen, Beste presentasjon, Årets forskere og Publikumsprisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag