*Nettavisen* Nyheter.

Unge jenter velger farlig i trafikken

Trygg Trafikk er bekymret for unge jenters adferd i trafikken. En fersk undersøkelse viser at unge jenter ikke bruker bilbelte, sitter på med fyllekjørere og deltar i kappkjøring. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: CLIPART

Trygg Trafikk er bekymret for unge jenter i trafikken. En fersk rapport viser at denne gruppa velger farlig.

OSLO: En spørreundersøkelse Trygg Trafikk har gjennomført i perioden 2008-2010 viser nemlig at unge jenter sitter på med fyllekjørere, er med å kappkjøring og dropper bilbeltet.

Skremmende, mener prosjektlederen.

– Dette er jenter som viser interesse for trafikksikkerhet. Vi er derfor overrasket over hvor mange som har opplevd farlige situasjoner på veiene, sier prosjektleder Siri Persheim Kola i Trygg Trafikk.

LES FLERE NYHETER OM BIL OG TRAFIKK HER

61 prosent kjenner trafikkofre

Tallene viser at så mye som 52 prosent av de 1900 jentene som deltok i undersøkelsen ikke bruker bilbelte når de sitter i baksetet. 9 prosent av jentene har sittet på med en sjåfør som har drukket alkohol, og 2,4 prosent har kjørt med en bilfører påvirket av narkotika.

20 prosent av de spurte har vært med på å kappkjøre med bil.

Samtidig forteller 61 prosent at de i løpet av livet har opplevd at noen de kjenner godt er blitt skadet i en trafikkulykke.

– Tallene for alkoholpåvirket kjøring er svært høye. Dette kan være et stort problem i mange ungdomsmiljøer, sier Persheim Kola.

Skremmende få bruker bilbelte

Til sammenligning viste en undersøkelse av 9000 norske bilister i 2008-2009 (Folkehelseinstituttet/TØI) at 0,3 prosent kjørte i alkoholpåvirket tilstand. Narkotiske stoffer ble påvist hos 2 prosent av sjåførene.

– Vi ble også overrasket over hvor mange som ikke bruker bilbelte. I Norge ligger vanligvis bruksprosenten på over 90. Det er skremmende at så mange ungdommer sitter usikret i bil, sier prosjektlederen.

Trygg Trafikk viser til at i om lag 25 prosent av dødsulykker i Norge er ofrene mellom 15 og 24 år.

Blant de 16 år gamle jentene fortalte 11 prosent at de har vært innblandet i en ulykke på veiene de siste to årene. Nesten halvparten har opplevd en eller flere nestenulykker i bil det siste året, mens over halvparten sier de har kjent seg utrygge når de har sittet på med en ung sjåfør.

LES FLERE NYHETER OM BIL OG TRAFIKK HER

Starter jenteaksjon

Nå ønsker Trygg Trafikk å ta grep om situasjonen, og denne uka sendte de ut invitasjoner til «Jentenes trafikkaksjon». Brevene gikk til alle jenter født i 1995, bosatt over hele landet. Det har også blitt sendt ut invitasjoner til samme målgruppe tidligere i høst.

Allerede har aksjonen over 10.000 medlemmer i alderen 16 til 19 år. I tillegg kan alle som ønsker det melde seg på gjennom aksjonens nettside www.jentenes.no.

– Medlemskapet er gratis og uten forpliktelser. Aksjonen er åpen for alle som bryr seg. Vi håper den vil engasjere ungdom, slik at færre skades eller mister livet i trafikkulykker, sier Persheim Kola.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag