*Nettavisen* Nyheter.

Unge journalister med eksperthjelp

Elever fra 10. trinn på Fyrstikkalleen skole får veiledning i å skrive nyhetsartikler av redaktør Gunnar Stavrum fra Nettavisen. Foto: Foto: Geir F. Karlsen

Elever fra Fyrstikkalleen skole på Helsfyr har forsøkt seg som miljøjournalister.

HELSFYR: Hele første skoleuka etter en lang juleferie deltok elevene på 10. trinn i et pilotprosjekt om miljø med journalistikk som metode i regi av Klima- og forurensingsdirektoratet (Klif).

Med på laget av medhjelpere er også Origo, Trigger og ikke minst Nettavisen som stiller med redaktør Gunnar Stavrum for å innføre elevene i det å jobbe som journalist.

Pilot-prosjekt

Samarbeidet ble initiert av Klif som kontaktet skolen og ønsket Fyrstikkalleen som en av to skoler i landet som skulle pilotere et prosjekt som skal øke fokus på miljø i skolen ved blant annet å aktivt bruke ressurssiden www.miljostatus.no. Den andre skolen, Mjær skole i Enebakk, kjører sitt prosjekt parallellt.

Tanken er at elevene skal jobbe med temaer om miljøproblemer i sitt nærmiljø og bruke journalistikk som metode for å sette seg inn i en bestemt problemstilling. Dette er en glimrende måte å kunne jobbe med fag på en alternativ måte samtidig som man ikke mister fokus på det faglige innholdet.

Kick-off

– Elevene ble først kjent med prosjektet gjennom en kick-off siste skoledag før jul hvor alle aktører stilte med representanter for å gi elevene en forventing om hva de ville møte da de kom tilbake fra juleferien, og ikke minst prøve å engasjere elevene i å følge med på saker som kan gi de en problemstilling å jobbe med undre prosjektet, forteller Geir Fjørtoft Karlsen ved skolen.

Første dag var det redaktør for Nettavisen, Gunnar Stavrum, som delte av sin kompetanse og erfaring i det å jobbe som journalist. Først ved å holde en forelesning for alle elevene på 10. trinn. Deretter stilte han opp som veileder for alle gruppene på trinnet i deres arbeid med å finne en god problemstilling

– Videre de kommende dagene fikk elevene en innføring i bloggverktøyet Origobloggen (www.origo.no) som er stedet hvor elevene til slutt vil publisere sine nyhetsartikler og videoinnslag. De beste vil bli publisert på Nettavisen, forteller Geir Fjørtoft Karlsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.