RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Unge menn i retten etter angrep på Ap


Nettsiden til Arbeiderpartiet.
Nettsiden til Arbeiderpartiet. Foto: Illustrasjonsfoto
Seks personer står på tiltalebenken for angrep på Arbeiderpartiets nettside, og for hacking av en kvinnes priavte konto.

OSLO: Tilsammen seks unge menn er tiltalt for grove dataangrep mot Arbeiderpartiets nettside, hacking av en privat konto og spredning av nakenbilder.

– Samtlige nekter straffskyld, sa påtaleansvarlig fra Kripos, Erik Moestue, til dt.no i september.

En tidligere tiltalt har vedtatt forelegg i saken.

– Han har vedtatt et forelegg på 5.000 kroner og en erstatning til Arbeiderpartiet på 15.000 kroner. Det betyr ikke nødvendigvis at han har endret syn på det som skjedde, men han har godtatt denne straffen for å komme videre i livet, sier hans advokat Annette Barlinn til Dagbladet.

Utsatte rettssaken

Det var under landsmøtet i 2011 at seks av  mennene skal ha utført tjenesteangrep (DDoS-angrep) mot www.arbeiderpartiet.no. Et slikt angrep vil hindre tilgangen til nettstedet, og sørger dermed for at brukerne ikke får tilgang til informasjonen de skal ha tilgang til.

Serveren som driftet siden ble overbelastet og brukerne kom derfor ikke inn på hjemmesiden til et av landets største partier.

I følge tiltalen medførte dette skade og tap.

Saken startet opp i Oslo Tingrett i september 2013, men etter to dager ble den bestemt utsatt. Det var satt av en uke til forhandlingene, men dette var ikke nok tid, mente dommeren.

– Vi så at vi trenger vesentlig mer tid for å behandle saken, kommentrte Moestue i september.

Mener motivet er motstand

– Tiltalen dreier seg om grovt skadeverk mot Arbeiderpartiet. Strafferammen i slike saker er fengsel opptil seks år, forklarte Moestue.

Han sa at det vil bli tatt hensyn til mennenes unge alder, i tillegg til at det har tatt lang tid fra hendelsen skjedde til rettssaken kom opp.

Moestue var også helt tydelig på hva han mener motivet er: – Motstand mot Stortingets bestemmelser om datalagringsdirektivet.

LES MER OM DIREKTIVET PÅ STORTINGETS HJEMMESIDE

Etterforskningen av dataangrep kan være en utfordring.

– Dem som angriper går igjennom andre maskiner, dermed vil ikke loggen til offeret ha elektroniske spor, forklarte politiadvokaten.

– I dette tilfellet hadde vi andre spor å gå etter, la han til.

Spredte nakenbilder

I tillegg er flere av de tiltalte også tiltalt for å ha hacket seg inn på mailen og Facebook-siden til en kvinne. Dette skal ha skjedd i mai 2011.

Hackerne skal ha lagt ut nakenbilder av kvinnen på hennes side, i tillegg til flere nettsteder. Kvinnen ble også truet på flere nettsteder.

 

ANDRE SAKER FRA DITTOSLO.NO:

10.000 boliger i den nye byen

Væpnet politi jakter slåsskjemper

To til sykehus etter brann
 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere