*Nettavisen* Nyheter.

Unge ranere gikk berserk

Etterforskningsleder ved Grønland politistasjon, Inge Sundeng er godt fornøyd etter at syv personer er dømt for et ranstokt påskeaften. ARKIVFOTO: ØYSTEIN DAHL JOHANSEN

De sparket, slo og trua. I løpet av påskenatta ranet gjengen en rekke personer på sin ferd gjennom østkantens gater.

OSLO ØST: Det første ranet skjedde på Kampen i Oslo i 22-tida om kvelden påskeaften lørdag 4. april.

Voldelig

To brødre ble omringet av fire unge menn som trakk dem bak et gjerde. Brødrene ble truet med en pistollignende gjenstand og tvunget til å gi fra seg lommebok, bankkort, mobiltelefoner og PIN-koder.

Få minutter senere blir minibankkortet til en av brødrene forsøkt brukt i en minibank på Tøyen. Og slik fortsatte det bokstavelig talt slag i slag gjennom natta. Det kom flere kompiser i samme ærend, som slo følge med rasmenene.

Bare to timer senere ble en 28 år gammel man truet med pistol, sparket og slått i Markveien på Løkka. Like etter fikk to menn(28) og deres vennine (26) samme behandling. De ble regelrett trampet på, sparket og kneet i ansiktet. Ransutbyttet var mobiltelefoner og visakort som senere ble tappet i nærmeste minibank.


Den siste personen som fikk et ublidt møte med den aggressive banden var en 29 år gammel mann på vei hjem fra byen. Klokka 04.30 ble han ranet i Sannergata, etter trusler om grov vold.
På sistnevnte tidspunkt var store politistyrker på leting etter ransbanden som herjet rundt på Grünerløkka.

Tok grep

Politiet så svært alvorlig på saken, og Grønland politistasjon iverksatte en bred og grundig etterforskning. Dette ledet politiet frem til pågripelsen av til sammen seks menn, i tillegg til en 17-åring som ble pågrepet allerede samme natt. Det ble tatt ut tiltale mot de sju mennene, som alle er mellom 17 og 19 år. Fredag 9. oktober falt dommen i Oslo tingrett.

Tiltalte nr. 1 og 2 (19 år og 18 år) ble dømt for fem ran, et ransforsøk og et forsøk på tyveri med minibankkort, til fengsel i 2 år og 3 måneder, hvorav 1 år og 3 måneder betinget.

Tiltalte nr. 3 og 4 (begge 17 år) ble dømt for fem ran, et ransforsøk, et tyveri fra minibank og et forsøk på tyveri fra minibank, til fengsel i 3 år, hvorav 1 år og 6 måneder betinget. Retten fant at disse to var de mest aktive under ranene og at de truet og slo med våpenet.

Tiltalte nr. 5 (17 år) ble dømt for fire ran og et tyveri fra minibank, til fengsel i 30 dager og 420 timer samfunnsstraff.

Tiltalte nr. 6 (17 år) ble dømt for fire ran, en legemsfornærmelse med skadefølge og et tyveri fra minibank, til fengsel i 60 dager og 400 timer samfunnsstraff.

Tiltalte nr. 7 (18 år) ble dømt for tre ran og en legemsfornærmelse med skadefølge, til fengsel i 1 år og 3 måneder, hvorav 6 måneder betinget.

Godt fornøyd

Etterforskningssjef ved Grønland politistasjon, Inge Sundeng, er fornøyd med sakens utvikling.

– Her brukte vi mye ressurser for å komme raskt til bunns i saken. Ved hjelp av god personkunnskap kunne aksjonsgruppa vår i løpet av kort tid hanke inn de aktuelle gjeringsmennene. Vi er svært fornøyd med rettens understreking av at dette er et samfunnsproblem, sier han til Østkantavisa.

Retten mener voldsbruken var langt mer omfattende enn nødvendig for å gjennomføre ranene, og flere av ofrene ble også truet med det de trodde var en ekte pistol.

Grønland politistasjon har pågrepet 120 personer for ran siden 5. januar i år. 200 ran er dermed oppklart.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.