Gå til sidens hovedinnhold

Unge som setter spor

I dagens Nordstrands Blad kan du lese om en ung kvinne med et pågangsmot utover det vanlige. For 19 år gamle Elisabeth Lohne Nymann har livet allerede i mange år dreid seg om hest. Da hun hørte at stallen like ved Skulleruddumpa på E6 skulle legges ned, tenkte hun: det må ikke skje.

Hundrevis av dugnadstimer senere kan Elisabeth og hennes venner glede seg over resultatet. Den rivningsklare stallen er omskapt til et fritidstilbud for mange unge i nærområdet. Ti hester og en minigris er dyrene som tas hånd om. Det gir et meningsfullt fritidstilbud, og som alle som har hatt ansvar for hester vet; en fritid som er preget av mye arbeid, men også glede.

Det ble mange arbeidstimer og tøffe tak for Elisabeth og vennene. Mange var det som lurte på om det hadde rablet for henne da hun fortalte om prosjektet hun ville gi seg kast i. Enda flere mente at hun aldri ville klare det. Knuste vinduer, et virvar av planker og hull i gulv og vegger var det som møtte dugnadsgjengen på deres første befaring. Men de brettet bokstavelig opp ermene, og fikk sakte men sikkert stallen og uteområdet i orden. Hundrevis av meter med gjerde ble satt opp, og stallen ble satt i ordentlig stand kvadratmeter for kvadratmeter, før dyra kunne flytte inn.

Tunge løft, mørbankede kropper og lange kvelder og delvis netter med hardt arbeid er kanskje ikke det bildet alle har av norsk ungdom av i dag. Men den innsatsen som er lagt ned frem til åpningen nå er formidabel. Og selv om noen foreldre også har hjulpet til, er dette et prosjekt som først og fremst har vært drevet frem av ungdommelig pågangsmot.

Penger er definitivt ikke drivkraften bak Dokkebjerget stall. Jobben er både ulønnet og krevende, og Elisabeth Lohne Nymann må ha jobb ved siden av stallen for å få det til å gå rundt. Gleden ved å se at hestene har det bra, og fellesskapet i stallen, er viktigere enn penger. Stallen skal være et møtested for unge, med et godt miljø og en meningsfull fritid. Å ha ansvar for dyr er en bra skole for alle. Historien er et av flere eksempler på at det også er fullt mulig å finne dugnadsånd og vilje til hardt arbeid blant dagens unge.

Reklame

Shoppingfesten fortsetter - Sjekk søndagens Black Weekend-salg