RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vervekampanje: - Gi blod, oppfordrer Tor Ole Bergan og Grethe Aarstad. Foto: Andreas Lindbæk
Vervekampanje: - Gi blod, oppfordrer Tor Ole Bergan og Grethe Aarstad. Foto: Andreas Lindbæk

Unge stiller opp for blodbanken

Unge stiller opp for blodbanken Blodbanken gikk forrige uke ut og advarte mot permanent blodkrise i Oslo. Dette fikk de unge i hovedstaden til å reagere.

OSLO: Blodbanken i Oslo har opplevd en tredobling nye giverhenvendelser siden saken ble kjent, og 58% av alle som har meldt seg de siste dagene er i 20-årene.

- En av de største utfordringene for blodbanken er den aldrende givergruppen. Hvert år er det langt flere som slutter å gi på grunn av alder, enn de nye vi greier å rekruttere. Derfor er vi utrolig glade for at nettopp de unge har tatt oppfordringen vår på alvor og våger å melde seg, sier Elisabeth Rosvold leder for Blodbanken i Oslo.

Men Blodbanken i Oslo har fortsatt en lang vei igjen til å nå målet sitt.

Nye behandlingsmåter, større behandlingstilbud og en aldrende befolkning betyr at presset på blodbankene vil øke i årene som kommer.

Blodbanken anslår at landet vil trenge 30 000 nye givere innen 2015 for å dekke det økende behovet for blod ved norske sykehus.

Les også: Permanent blodkrise i Oslo

Annenhver nordmann vil trenge blodoverføring i løpet av livet. I dag er det 93 000 blodgivere nasjonalt. To prosent av befolkningen sørger altså for at 50 prosent av oss skal få den behandlingen vi trenger.

Les også: Blodbussen i Oslo

For å dekke behovet gir norske blodgivere i snitt 2,33 ganger hvert år. Det er i verdenstoppen. Over tid er ikke dette bærekraftig.

Følg blodgiverne på Facebook

- Blodgiversaken angår alle, men ikke alle kan bidra. Noen har ikke helse til å gi blod. I tillegg hevder mange at de ikke har tid, men jeg tror det ofte er et skalkeskjul for at de ikke tør. Og det må vi ha respekt for. Vi har hatt en flott helg med stor respons, men norske blodbanker mangler fortsatt 29 650 mennesker som tør å trå til når det trengs, sier Rosvold.
 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere