RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Unge viser hvem de er gjennom kunsten

Ti 8. klassinger ved Rommen Skole har utført en ukes workshop sammen med kunsteren Shwan Dler Qaradaki der de er blitt utfordret til å lage noe i forbindelse med temaene identitet, stedstilhørighet og det å være flerkulturell.

Rommen: Fem gutter og fem jenter med flerkulturell bakgrunn har i løpet av hele uka uttrykt seg gjennom tekst, tegning og maling og prøvd å vise hvem de er ved å sette fokus på de tingene som er viktig for dem.

De ti ungdommene har utforsket spørsmål rundt hva det vil si å være norsk; Har vi et flerkulturelt Norge? Og hvordan definerer vi «oss selv» og «de andre»?

Motiverte

– Ungdommene har vært svært motiverte og ivrige under arbeidsprosessen, forteller prosjektleder Ingrid Økland fra kulturbyrået Mesén.

Flere har til og med tatt med ting hjem for å gjøre det ferdig hjemme, avslører hun.

Lærikt

– Deltakerne har alle vært enige om at de har lært masse gjennom prosjektarbeidet, forteller Økland som har fulgt ungdommene hele uken.

De syntes de både har lært om kunst, om å stå for sine egne meninger, og at bakgrunnen deres er en viktig del av dem selv.

Mellom øst og vest

Etter at ungdommene er ferdig med kunstverkene sine vil Qaradaki bearbeide og fortolke deltakernes arbeid.

– Jeg kan si med god samvittighet at jeg er en kombinasjon av øst og vest, forteller Qaradaki som kom til Norge som politisk flyktning i 1999.

– Jeg er 19 år østlig og 12 år vestlig. Selv har jeg ingen problemer med det, selv om noen andre kanskje har det, fortsetter han.

Qardaki er utdannet ved Sulaimani Institute of art i Kurdistan og Kunsthøgskolen i Oslo og vil gjennom kunst problematisere identiteter i en multietnisk og multikulturell verden

– Uten øst finnes ikke vest, og uten vest, finnes ikke øst, påpeker han.

Identitetsfokus

– Identitet er det samme som hvem vi er. Stedstilhørighet er det samme som å høre til et sted, og det går an å høre til på mange steder samtidig. Det flerkulturelle er at flere kulturer finnes på samme sted, sier Økland.

– Noe Qaradaki har fokusert på gjennom dette prosjektet er identitet. Det at vår historie og hva vi har gjort tidligere i livet er en viktig del av vår identitet. Det at vår kulturelle bakgrunn er en viktig del av hvem vi er, og at venner og familie påvirker oss og er en del av vår identitet, sier hun.

Stilsikkker ungdom

– Ungdommene har hatt mye morsomt å bidra med under workshopet og det er gøy og se at de alle har funnet sin egen stil, forteller Økland.

– De har vært veldig interessert i temaet, så det blir spennende å se hva resultatet blir, sier hun.

Kunst på åpen gate

Det endelige arbeidet skal settes sammmen med et portrettfoto tatt av fotografen Anita Hillestad, der reultatet blir en collage av foto, tekst, tegning og maling.

Kunstprosjektet skal deretter bli printet på metallplater og monteres i lyktestolpene langs gangveien ved Rommen skole mot T-banen.

Utstillingen som altså skal stilles ut i det offentlige rom åpner torsdag 3. mars kl. 17.00 på Rommen skole og kultursenter.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere