RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Torstein Grande og Tone Bergan Håkansson er ansvarlige for ekstragymtimene på barneskoler på Søndre Nordstrand.
Torstein Grande og Tone Bergan Håkansson er ansvarlige for ekstragymtimene på barneskoler på Søndre Nordstrand.

Unikt gymtilbud

«Ekstragym» på Søndre Nordstrand er et unikt tilbud i norsk sammenheng. I små grupper får barn med tilpasningsvansker utvikle sosiale ferdigheter og oppleve mestring.

MORTENSRUD/SØNDRE NORDSTRAND: Dette er forebyggende psykiatri for de elevene som faller utenfor. Det gjelder utagerende barn som sliter med uro og mangel på konsentrasjon, men også de som er stille og tilbaketrukne, sier psykiatrisk ergoterapeut Tone Bergan Håkansson.

Sammen med fysioterapeut Torstein Grande utgjør hun teamet som gjennomfører ekstragymtimene på fem barneskoler på Søndre Nordstrand.

Gruppene er på 6-8 elever. Totalt er 30 gutter og 6 jenter med på ekstragymmen.

Forebyggende

Vi synes det er viktig å gripe tak i psykososiale problemer tidlig, allerede i 7-8 års alder, og opplever at barna er veldig positive og ivrige i disse timene, sier Håkansson.

I så ung alder er ofte barna i en gråsone uten noen eksakt diagnose, og står i fare for lengre utredninger hvis de ikke får tilstrekkelig hjelp.

I ekstragymtimene legges det vekt på relasjoner og grunnleggende sosiale ferdigheter. Det er klare regler for hva som er tillatt og ikke. Konkurranseelementet er helt fraværende.

En fellesnevner for disse barna er ofte lav selvtillit. Derfor handler mye av det vi gjør om mestring og det å tørre å prøve. Barn som har problemer med å tilpasse seg sosialt, får ofte veldig mange negative tilbakemeldinger. Det ødelegger selvtilliten, sier Håkansson.

Ren jentegruppe

Ekstragymtimene begynte høsten 2005. Det er Søndre Nordstrand bydel som står bak tilbudet, som finansieres med øremerkede midler. Nylig ble den sjette gruppa startet opp på Seterbråten skole. Det spesielle denne gangen er at den bare vil bestå av stille og tilbaketrukne jenter.

Det kan være er en stor utfordring å ha både de mest utagerende og innadvendte i samme gruppe, så derfor ville vi prøve noe nytt denne gangen. Vi vil også legge større vekt på evaluering av gruppa i etterkant, sier fysioterapeut Torstein Grande.

Det er lærere, helsesøstre og sosiallærere som plukker ut barn de mener kan dra nytte av tilbudet. Disse skal i større grad trekkes inn i evalueringenprosessen

De tilbakemeldingene vi har fått fra lærere har vært positive, men det er vanskelig å si hvilken konkret effekt våre grupper har. Det er heller ikke gjort mange nok studier av dette, avslutter Grande.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere