*Nettavisen* Nyheter.

Unikt samarbeid får millionstøtte

BU-leder Shahbaz Tariq og bydelsdirektør Jan Hagen tok imot helseminister Jonas Gahr Støre som kom med en sjekk til pilotprosjektet Rask psykisk helsehjelp. Foto: FOTO: ØYSTEIN DAHL JOHANSEN

Har du angst og depresjon kan du nå få raskere hjelp av psykolog på ditt lokale legesenter.

Klikk på bildet for å forstørre.

UNIKT: Bydelsdirektør Jan Hagen, BU-leder Shahbaz Tariq, psykolog Charlotte Chadis og bydelsoverlege Marit Rognerud er svært fornøyd med at de nå får støtte på 1,7 millioner kroner fra helseminister Jonas Gahr Støre og kan utvide tilbudet om rask psykisk helsehjelp. Foto: FOTO: ØYSTEIN DAHL JOHANSEN

Klikk på bildet for å forstørre.

FORNØYD: Bydelsoverlege Marit Rognerud, psykolog Charlotte Chadis og lege Bjørn Lie mener tilbudet er svært vellykket.

ÅSBRÅTEN: I februar startet Bydel Søndre Nordstrand pilotprosjektet «Rask psykisk helsehjelp» med psykologer tilknyttet tre av legekontorene.Nå har Helsedirektoratet fordelt 20 millioner til et prosjekt for etablering av slike tilbud i tolv kommuner. Prosjektet i Søndre Nordstrand regnes som et foregangsprosjekt og ble tildelt 1,7 millioner kroner fra helseminister Jonas Gahr Støre.

– Dette er en anerkjennelse til dere. Dette skal vi lære av, sa Støre da han møtte ansatte, bydelsledelsen og bydelsoverlegen på Dyretråkket legekontor.

Kommet kort

Rask psykisk helsehjelp skal være et gratis tilbud til voksne over 18 med lett til moderat angst eller depresjon.

– Dette er et at de alvorligste og vanskeligste områdene hvor vi nok må innrømme at vi har kommet litt kort. Men dette er innovasjon. Metoden er utviklet i England, men er tilpasse lokale forhold. Det er viktig å fange opp angst og depresjon tidlig og bydelsadministrasjonen her ute har allerede en bevissthet rundt dette, vi trenger slik nytenking, sier Støre.

Lavterskel

Tanken er at lege og psykolog sammen kommer tidlig inn og gjør noe med problemene.

– Dette er veldig spennende. Man kommer inn tidlig og får gjort noe, i stedet for å reparere i etterkant. Behovet for dette er stort i vår bydel, sier bydelsoverlege Marit Rognerud.

– Ved å supplere med psykolog gir man et mer tverrfaglig helsetilbud som kan hindre at dette blir kronisk og at folk detter ut av arbeidslivet, legger Rognerud til.

Romutfordringer

Bydel Søndre Nordstrand har lav legedekning per innbygger.

– Samtidig har vi en befolkning som går mye til lege og har mange psykiske problemer. Vi kan nå utvide denne tjenestene til alle legesentrene, sier Rognerud.

Bydel Søndre Nordstrand har åtte legekontor, men det er trangt om plassen. Bydelen ser nå på ulike løsninger, blant annet et lokalmedisinsk senter på Kantarellen.

– Dette betyr mye for bydelen og er et lavterskeltilbud til de som ikke kommer fram eller har krav på spesialisthelsetjenesten, sier BU-leder Shahbaz Tariq (Ap).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.