*Nettavisen* Nyheter.

Unikt utsmykket med smijern

Karin Bjerke og Anne Schlanbusch i den flotte smijernsporten i Niels Juels gate 42. ALLE FOTO: JULIE MESSEL

Niels Juels gate 42 er en av Frogners mange bygårder som prydes av smijernskunst av internasjonal karakter.

Klikk på bildet for å forstørre.

 

Klikk på bildet for å forstørre.

Thomles gate 2-4 er en detaljrik bygård, tegnet av arkitekt Ole Sverre, utstmykket av kunstsmed C.F. Andersen.

FROGNER: Folk må løfte blikket. Bydelen er full av fantastiske eksempler på smijernskunst, sier by-entusiast Karin Bjerke.

Hun har de siste tre årene trålet byen rundt og fotografert bygårder for å kartlegge hovedstadens pynt i jern.

Jeg har sikkert tatt 1500 bilder. Bygårdene våre representerer en fantastisk kulturarv sier Bjerke på vandring i Bydel Frogner.

Årene 1880 til 1930 var en gullalder for smijernskunst på bygårder i Oslo. Bydel Frogner er kunstsmijernets prakeksemplar.

Gullalder

Vi treffes i Niels Juels gate 42, der en av Oslos mest produktive kunstsmeder bodde.

C.F. Andersen (1858-1947) hadde så mange oppdrag at han selv fikk oppført bygården, der hans etterfølgere fremdeles bord.

Bare det at en smed fikk oppført en egen bygård, sier jo noe om hvilket arbeid han utførte, og hvordan det var inntektsbringende, sier Bjerke.

Inngangsporten er rikt smykket med smijern, det samme er skilt og prydanker på bygårdens fasade.

Andersen jobbet tett med Gustav Vigeland. Han jobbet tet med de største arkitektene i Oslo, og har vært i de største byene i Norge. Han var en kleinsmed som hadde fem smeder i arbeid for seg, forteller Bjerke. Hun har saumfart alle bibliotek i Oslo, på jakt etter litteratur om kunstsmedene i Oslo. Det er relativt lite.

Det er to grunner til at jeg gjør dette. Det ene er at folk skal bli observante til hva vi faktisk har; Oslo er det beste eksempelet i Europa på det vi kaller Berling-arkitektur, rett og slett fordi Berlin ble bombet sønder og sammen. Det andre er at jeg vil gjerne gi disse kunstnerene, og håndverket de utøvet, et løft og den oppmerksomhet jeg mener de fortjener, sier Bjerke.

Femte generasjon

Anne Schlaanbusch har bodd i bygården i Niels Juels gate 42 siden 1978:

Vi har søkt byantikvaren om å pusse opp fasaden, som vi fremdeles venter på svar på. Det er klart jeg er takknemlig og glad for å bo i en så vakkert utsmykket bygård. Dessuten er det fint å tenke på at barna mine er femte genereasjone i denne bygården, sier hun.Oslo Museum åpner utstilling om Oslos smijernkunst 26. mai i Oslos Bymuseums lokaler.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.