–Unngå å fylle bensin langs motorveiene

Bensinprisene har økt voldsomt i hele Europa, og prisforskjellen mellom Norge og de populære turmålene Frankrike, Tyskland og Østerrike har skrumpet inn betraktelig. I Storbritannia og Nederland er drivstoffet like kostbart eller dyrere enn i Norge.

Bensinprisene har økt voldsomt i hele Europa, og prisforskjellen mellom Norge og de populære turmålene Frankrike, Tyskland og Østerrike har skrumpet inn betraktelig. I Storbritannia og Nederland er drivstoffet like kostbart eller dyrere enn i Norge. Foto: Foto: Øivind Skar

Om mulig: Unngå å fylle på stasjoner langs motorveiene. De er som oftest dyrest. Det samme er mat og drikke.

Bilferie gir frihetsfølelse, og kan gi både store og små minner for livet. Men det krever planlegging.

– Enhver reise blir best ved god planlegging og avslappet tempo underveis. Ta barna med på råd når ferien og reiseruten skal planlegges. Ikke minst med tanke på stopp og opplevelser underveis, sier Jan Ivar Engebretsen, kommunikasjonsrådgiver i NAF.

– Dersom barna har dvd-spillere må disse alltid være fastmontert.

Her er NAFs huskeliste:

* Ha N-merket på bilen før avreise til utlandet – gjelder også tilhenger/campingvogner.

* Mange land krever grønt kort (forsikringsbevis). Det gjelder blant annet Ukraina, Hviterussland, Moldova, Romania, Bulgaria, Serbia, Montenegro, Bosnia Herzegovina, Albania og Tyrkia. NAF anbefaler alle å skaffe slik dokumentasjon uansett hvor i Europa man skal.

* Så langt NAF kjenner til har alle land nå forbud mot håndholdt mobiltelefon.

* Mange europeiske land har skjerpet regelverket for å kjøre med promille. I mange Øst-Europeiske land er den nede på null.

* Kjøring med vanlig nærlys er i dag ikke uvanlig, særlig i gråvær og regn. På alle motorveier er det akseptert å kjøre med nærlys.

* Bensinprisene har økt voldsomt i hele Europa, og prisforskjellen mellom Norge og de populære turmålene Frankrike, Tyskland og Østerrike har skrumpet inn betraktelig. I Storbritannia og Nederland er drivstoffet like kostbart eller dyrere enn i Norge.

* Sørg for å ha med førstehjelpsutstyr, og gjerne reservelyspærer til bilen.

* Reservekanne med bensin er forbudt i mange land på grunn av sikkerheten.

* Sørg for å ha med deg gode og oppdaterte kart. Det er ingenting som er så frustrerende som å oppdage at veien man kjører på ikke er avmerket på kartet. Vurder gjerne å anskaffe GPS navigasjonsutstyr.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.