RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Unngå kuldesjokk


Sånn kan det gå
Sånn kan det gå
Her er rådene du som eier av dieselbil trenger for å komme velberget gjennom sprengkulda.

ØSTKANTEN: Tusenvis av bileiere ligger an til å få en ekstra iskald januar når gradestokken kryper ned mot 40 kuldegrader, også her på østkanten. Ifølge Metereologisk Institutt er Norge inne i sin mest langvarige kuldeperiode på mange år, og flere steder i landet vil temperaturen falle ned til minus 30-40 grader.

– Dieselbiler kan få problemer i slik kulde. Først og fremst med batteriene, som tappes mye raskere når det er kaldt, men har du dieselbil må du være forberedt på at du kan få problemer med dieselen når det er ekstremt kaldt over lengre tid, sier Ann-Cathrin Vaage, produktsjef i Statoil.

Her rådene du bør følge nøye:

– Motorolje: Med tynnere olje - såkalt lettstøpsolje - starter motoren betydelig lettere i kulda. Motoren slites også mindre. Det hjelper lite å ha fulladet batteri hvis motoren er tykk som sirup. Glem ikke å kontrollere oljenivået jevnlig.

– Dieselfilteret: Bør skiftes/dreneres for vann før hver vintersesong. Vann jkan felles ut og samles opp i filteret. Når vannet fryser reduseres kapasiteten til drivstoffilteret,og det skal mindre til før filteret tettes og blokkerer drivsstofftilførselen.

– Frostvæske: Korrekt blandingsforhold står alltid i instruksjonsboken eller på emballasjen til frostvæsken. Verksteder, NAF-stasjoner og de fleste bensinstasjoner har utstyr for å måle hvilken minimumstemperatur ditt kjølevann tåler.

– Spylevæske: Sjekk hva spylevæsken tåler av kulde. Er du usikker, hell på litt konsentrert spylevæske.

Bilbatteri: Det er dårlige batterier som oftes gir startproblemer. Batteriet har lettere for å få selvutlading når det ikke er toppladet og kuldegradene mange nok.

– Smør silikon på listene i bilens dører og bagasjelokk. Da unngår du at dørene fryser igjen.

– Låsolje: Sørge for at alle låser er smurt med låsolje. Fettet fra låsoljen hindrer låsen fra å fryse igjen.

– Ha pledd og varme klær liggende i bilen. Får du motorstopp vil temperaturen i bilen falle veldig raskt, og det kan ta tid før hjelpen kommer.

– Ikke la bilen stå for lenge i kulda. Dersom bilen står utendørs i kulde over en lengre periode er det et godt råd å gå ut og starte opp motoren nå og da. Ta gjerne en kjøretur for å lade batteriet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere