«Unødvendig forening for vietnamesere»

UNØDVENDIG: Brevskriveren mener den nye foreningen for vietnamesere er unødvendig. Her fra et møte der Nguyen Phuong Dung, Le Tien Dung og Christina Bjerkaas var i full gang med å planlegge oppstarten av den nye foreningen Que hong.

UNØDVENDIG: Brevskriveren mener den nye foreningen for vietnamesere er unødvendig. Her fra et møte der Nguyen Phuong Dung, Le Tien Dung og Christina Bjerkaas var i full gang med å planlegge oppstarten av den nye foreningen Que hong. Foto: Arkivfoto

Etter rundt ett år i drift, er den vietnamesiske ambassaden i Oslo med på å starte en ny forening, som etter vår mening er helt unødvendig for vietnamesere flest. For Norge blir det sløseri av skattepenger. Problemstillingen gjelder ikke bare Vietnam, men alle nasjonaliteter hvor forhold mellom «nye nordmenn» og deres gamle hjemland knirker.

Den nye vietnamesiske forenings nestleder Wguyen Phuong Dung uttalte i Lokalavisen Groruddalen 18. mai: «alt for mange vietnamesere i Oslo lever isolert».

Det var grunnen hun og hennes meningsfeller oppga for å starte foreningen «Que Huong» (Hjemlandet), som er ment å være «for alle vietnamesere» i Oslo og senere i hele Norge. Vi tror dette er deres ærlige mening, for vi og andre flyktninger følte det samme da vi mellom 1975 og 1985 var nyankomne i landet.

Men hun burde se ting i litt større perspektiv – etter 35 år har situasjonen blitt helt annerledes. NTNU’s Samfunnsforskning, Senter for mangfold og inkludering, mener, “Av ikke-vestlige innvandrere er vietnameserne blant dem som har klart seg best i Norge” («Båtflyktninger: den store klassereisen» av Lisa Olstad). NTNU gir noen konkrete tall: utdanningsnivået i førstegenerasjonen er svært lavt. Men 47 prosent av andregenerasjonen tar høyere utdanning – mot 31 prosent i befolkningen som helhet. Sysselsettings- og inntektsnivå er høyt, sammenlignet med andre grupper med lang botid, men under nordmenns. Et flertall eier sin egen bolig.

Et annet medlem av Que Huong-foreningen, Le Tien Dung, som jobber med unge i Bydel Stovner, sier vietnameserne har behov for å organisere seg. Det er sant. Men han ser bort fra at det har allerede vært stiftet mange foreninger for vietnamesere i hele landet. I nesten enhver stor by er det en eller flere vietnamesiske foreninger, f.eks. Det vietnamesiske flyktningeforbund med 1200 aktive medlemmer og trolig tredobbelt antall sympatisører. Forbundet vil oppnå mer enn suksess på den individuelle plan hos sine landsmenn. Derfor vil det i neste fireårsplan satse på bl.a. å mobilisere til større engasjement i norsk politikk, særlig ved kommunevalg og stortingsvalg.

Videre har Det vietnamesiske buddhistsamfunn (4864 medlemmer) og Vietnamesiske katolikker (like stort antall medlemmer) bidratt mye. Med regelmessige sosiale sammenkomster, religiøse ritualer og aktiviteter for barn og ungdommer har de to største grupper spilt en viktig rolle i (ved siden av det åndelige) å holde ved like kultur og forebygge kriminalitet. Få etniske nordmenn og norske myndigheter ser hvor mye de to trossamfunn påvirker ungdommer moralsk. Alt forsøk på å splitte og motvirke arbeidet er beklagelig.

Siden Wguyen Phuong Dung «er den eneste i styret som snakker norsk» (Lokalavisen), har vi empati med henne og hennes nye forening. Vi beundrer ellers norske idealister bl.a. Christina Bjerkaas i Groruddalssatsingen, som hjelper Dungs forening. Men det blir galt hvis man ikke er klar over at i 35 år har de alle fleste vietnamesere organisert seg og bidratt til det mangfoldige Norge. Og vi gjør alt på egen hånd! Samtidig bør man også vite hvem som står bak den nylig oppstartede “Hjemland”-foreningen.

Det er den nyetablerte vietnamesiske ambassaden til Norge. Ambassadør Ta Van Thong presiderte åpningsseremonien av Hjemlandsforeningen den 14. mai, hvor han ønsket foreningen lykke til. Han håper foreningen blir et sted hvor alle krefter av vietnamesere i Oslo og videre i hele landet møtes og utfolder seg for å bidra til “det lokale landet” og “hjemlandet”, som det heter på ambassadens hjemside. Ambassaden oppfordrer ungdommer til å delta i en skoleleir med temaet ”Etter fotspor av Ly Tu Trong”. 17 dagers kost og losji og alle aktiviteter i Vietnam er gratis. Og hvem er Ly Tu Trong? En ung kommunistterrorist. Kan en politimorder i 30-tallet bli forbilde for barn?

90 prosent vietnamesere i Norge har allerede norsk statsborgerskap og er høyt integrert. Det er ingen grunn til at ambassaden må ta hånd om oss. Vi trenger ikke deres hjelp i det hele tatt. Vietnamesiske myndigheter burde arbeide for at vietnamesere i Vietnam har det bra og ikke ved enhver anledning rømmer til utlandet. Dere har nok å gjøre, bl.a. å hjelpe vietnamesiske kvinner som blir solgt til andre land, å samarbeide med norsk politi med å identifisere og sende hjem ulovlige innvandrere, å stoppe menneskesmugling til Europa og Norge. Hvis “Hjemland”-foreningen er startet for ambassadepersonell og de som ikke snakker norsk, er det greit. Men å utgi seg for å være “forening for alle vietnamesere”, er en tilsnikelse. Her i Norge burde foreningens viktigste oppgave være at styrets medlemmer lærer seg norsk!

Sist men ikke minst er vi norsk-vietnamesiske, og vi alltid ser de kommunistiske myndighetene i Vietnam som illegale. Det beste den vietnamesiske ambassaden kan gjøre for oss, er å la oss være i fred.


Nguyen Duc Hoa
for Det Vietnamesiske Flyktningeforbundet i Norge

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.