RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Urban parkbruk

Informasjonssjef Anne Aakervik i Friluftsetaten mener Oslos innbyggere bruker parkene på en mer urban måte nå enn tidligere.

Slottsparken: Informasjonssjefen sitter i Slottsparken, på Nisseberget, og titter utover Oslo. Aakervik mener unge i dag har en annen holdning til parklivet enn tidligere generasjoner og at den urbane kulturen har gjort utslag.

- Før spaserte vi gjerne en liten tur i parken, innom en av kafeene eller slo oss ned med en matpakke. Nå brukes parkene på flere forskjellige måter og ikke bare i form av alle de nye sportsaktivitetene. Engangsgrillens inntog har for eksempel gjort at folk lager gode og spennende måltider i byens grønne lunger, og blir sittende i gresset med venner og familie til langt utpå kvelden.

Stort ansvar

Fra 1. januar 2004 overtok bydelene ansvaret for lokale parker og friområder, mens Friluftsetaten forvalter de store parkene og friluftsområdene i byen. For øvrig eier kommunen 40 øyer i Oslofjorden som etaten forvalter og har ansvar for er i orden.

I sentrum er det Samferdselsetaten som har ansvaret for renhold i parkene og Slottsparken har egen gartner som passer på området, ellers ligger oppgavene hos Friluftsetaten. De har ansvar for alt fra trær, gressklipping og beplantning, til renhold, løvinnsamling og noe utleie til kafédrivere.

Hver vår planter etaten rundt 200 000 sommerblomster i sentrum og cirka 150 000 blomsterløker settes i jorden på høsten. Hver dag hele sommeren er det folk ute og rydder og holder parkene rene for søppel
- Det skal alltid være plass i avfallsdunkene, sier Aakervik, som gjerne vil komme med en appell i den sammenhengen. Mange er flinke, men flere kan likevel bli flinkere til å ta med seg søppelet sitt.

En annen ting Aakervik er bekymret for, er de stygge brennmerkene som blir i gresset etter engangsgriller. Derfor må grillerne huske på å legge noe som tåler varme mellom grillen og gresset slik at ikke gressmatten blir ødelagt. Hun vil ikke fremstå som en sinnatagg og gjentar at Friluftsetaten er veldig glad for at alle parkene blir benyttet så mye og til så mye forskjellig.

I hovedsak er parkene forbeholdt uorganiserte aktiviteter og alle skal kunne ta med seg det de ønsker å aktivisere seg med. Enten det er fotball, frisbee, badminton, sykkel, rollerblades, skateboard eller engangsgrill, men vis hensyn og pass på miljøet.

Club7-setra

Når vi spør informasjonssjefen om hvilken park hun selv foretrekker å rekreere svarer hun:
- Jeg synes det er vanskelig å velge, men jeg har en forkjærlighet for St. Hanshaugen. Den har en spesiell sjel. Tidligere i år var jeg med og feiret en jubilant på Herregårdskroa. Da kom jeg på at det ble kalt Club7-setra i gamle dager, ler Aakervik og forteller at hun selv allerede hadde stiftet familie og ikke hadde tid til å tilbringe hele sommeren der, men at flere gjorde nettopp det.

- Vi forlater Nisseberget og går trappene ned til Slottsbakken, da minner vi henne på hva man kunne få kjøpt av ulovlige varer på denne haugen i gamle dager. Aakervik svarer at alle er velkommen i Oslos parker så lenge de tar hensyn og viser vanlig folkeskikk.

Hun har ingen tall på hvor mange som benytter parkene i løpet av sommeren, men tror det er vært en stor økning de siste 20 årene. Aakervik er sikker på at de store parkene, som Frognerparken og St.Hanshaugen blir besøkt av beboere fra hele Oslo, mens de mindre lokale parkene benyttes mest av de nærmeste naboene.

Uansett hvilken park folk benytter håper hun at alle får en god sommer i gresset og at solen skinner i parkene gjennom hele ferien.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere