*Nettavisen* Nyheter.

Uro over ny innbruddsbølge

Politibetjent Arne Elvehøi og politiførstebetjent Geir Hamnvikvoll vurderer avtrykkene i et hus på Trasop som torsdag ble utsatt for innbrudd.

Siden nyttår har nærmere 30 boliger i vårt området hatt besøk av innbruddstyver.

Klikk på bildet for å forstørre.

Fingeravtrykk: Politibetjent Arne Elvehøi børster etter fingeravtrykk.

Klikk på bildet for å forstørre.

 

Klikk på bildet for å forstørre.

Knust glass: Tyvene hadde tatt seg inn gjennom et vindu på Trasop torsdag.

VÅRE BYDELER: Modus er litt forskjellig, men de fleste er ved at dører og vinduer blir brutt opp. Det skjer mest på dagtid, men også om natta. Noen har gått inn gjennom kjelleren, andre i første etasje og noen i tredjeetasje ved bruk av stige, forteller stasjonssjef Gro Smedsrud ved Manglerud politistasjon.

Politiet etterlyser nå tips fra publikum og ber folk melde fra så raskt som mulig.

Innbrudd må meldes til oss med én gang. Vi trenger ferske spor og må få tatt åstedsundersøkelsen så fort som mulig. Er stasjonen stengt, ringer man bare til politiet med den informasjonen man har, gjerne på 02 800, oppfordrer Smedsrud.

Nåla i høystakken

Manglerud politikrets har hatt mer enn 30 innbrudd siden nyttår.

Dette er mye mer enn vi har hatt noen gang i januar. Situasjonen bekymrer oss og vi setter inn det vi har av ressurser for å løse saken, sier Smedsrud.

Stovner og Majorstua politikrets opplever nå også samme bølgen av innbrudd.

I Stovner krets har det vært mest innbrudd i leiligheter, på Majorstua har det vært flest innbrudd i eneboliger, mens det hos oss er en blanding, men flest eneboliger, sier Smedsrud.

Også en del bedrifter har hatt besøk av ubudne gjester.

Innbruddsbølgen begynte på nordstrandsplatået og i brannfjellområdet, men har nå spredt seg blant annet til Trasop, Manglerud, Lambertseter og Munkerud.

Det er vanskelig å finne likhetstrekk, vi føler vi leter etter nåla i høystakken, sier Smedsrud.

Det er hovedsakelig pc-er, flatskjermer, smykker, klokker, kameraer, pass og penger som blir stjålet. I og med at noe av dette er tyngre ting går politiet ut ifra at tyvene benytter biler. Fremgangsmåten er som regel lik. Vinduer eller dører er brutt opp, sannsynligvis med et lite brekkjern eller stemjern. Tyvene er inne veldig kort tid og politiet tror flere jobber sammen.

Vi gjør veldig grundige åstedsundersøkelser, og har en del fingeravtrykk og gode skoavtrykk. Innbrudd er en prioritert sak og vi er forpliktet til å ta åstedsundersøkelser innen et døgn. Hjemmet betyr mye for oss alle, der skal det være trygt og godt, sier Smedsrud.

Politiet har nå ute både sivile og uniformerte patruljer i våre tre bydeler. Manglerud politistasjon prøver også å få Kripos til å jobbe raskere med prosesseringen av sporene de samler inn. I tillegg går politiet nå ut med informasjonsskriv til husstander i området hvor det har vært innbrudd.

Ber om opplysninger

Så langt har politiet fått veldig få tips fra publikum. Oppfordringen fra Smedsrud er klar:

Hiv dere på telefonen til politiet hvis dere ser mistenkelige personer eller biler som snoker rundt. Ring heller en gang for mye og ikke la dere skremme av at stasjonen er stengt på kvelden. Da kan dere ringe 02 800. Selv om stasjonen er stengt har vi alltid flere patruljer ute, sier hun.

Noter bilnummer og ta gjerne foto hvis du ser noe, legger hun til.

Ta forholdsregler

Foruten tips og tidlig varsling ber politiet folk om å ta forholdsregler, som å bruke alarm, låse dører og lukke vinduer. Stige er brukt i flere av innbruddene og politiet ber folk som har mulighet til å legge stigen i garasjen, eller låse den fast, om å gjøre dette.

Vi vil også minne folk på å sette på alarmen i alle etasjer, ha gode låser og sikre seg på en god måte, sier Smedsrud.

Politiet oppfordrer også folk til å gjøre det mest mulig vanskelig for tyvene. De har ofte dårlig tid, og det å gjemme kontanter, pass og andre verdisaker i en skuff kan være nok til at tyvene ikke finner verdisakene.

Tyvene vil bli ferdig på få minutter, prøv å gjør det litt vanskelig for dem, den lille ekstra innsatsen får man betalt for, sier Smedsrud.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag