RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Urolig for økende ensomhet


TENNER LYS: Sogneprest Espen Feilberg-Jacobsen på Nordstrand skulle ønske folk var flinkere til å bry seg om de rundt seg, selv om de ikke er i familie.
TENNER LYS: Sogneprest Espen Feilberg-Jacobsen på Nordstrand skulle ønske folk var flinkere til å bry seg om de rundt seg, selv om de ikke er i familie. Foto: FOTO: NINA SCYBERG OLSEN
Folk på Nordstrand er ressurssterke, men før jul blir det i kirken tydelig at mange strever. – Det er mye ensomhet og prestasjonskrav, sier sognepresten.

NORDSTRAND: Sogneprest Espen Feilberg-Jacobsen (57) er bekymret over at det i ukene før jul er økning i henvendelser fra folk som strever.

– Det har vært påfallende mange flere den siste uken. Det handler om ensomhet og at folk gruer seg, sier han.

Ekstra sårt i julen

Sognepresten påpeker at det er mye ensomhet ellers også, men at julen blir et forstørrelsesglass for det som er sårt.

– Det triste blir ekstra trist, og det som er fint blir ekstra fint i julen, sier han.

– Julen er så til de grader en familietid, så de som ikke er en del av en stabil familie kan lett falle utenfor. Jeg synes den enkelte må ta litt ansvar for folk i sin nærhet. Det er viktig å ha noen som bryr seg!

Sognepresten har bodd 15 år forskjellige steder i utlandet.

– Da vi var nyinnflyttet i USA og Thanksgiving kom, ble vi invitert hjem til naboer siden de visste vi ikke hadde noen å være sammen med. Da vi bodde i Brasil, ble vi den første helgen invitert med av naboen på grillparty på hytta hans. Jeg tror ikke sånne ting skjer ofte i Norge, sier Feilberg-Jacobsen.

– Det kan ha med sjenanse å gjøre, at vi er mer reservert. Andre steder i verden tar folk mer umiddelbar kontakt, men jeg håper og tror at mange her hjemme er flinke til å invitere naboer og fjerne slektninger som trenger noen å være sammen med, sier han.

– Jeg kommer fra Sjømannskirken, hvor man alltid har julefest for de som ikke har noen å være sammen med. Det er alltid fullt, og det er ikke flaut å være alene, for man er jo i utlandet. Her hjemme kan det være flaut og sårt å ikke ha noen, sier han.

– Sosiale mønstre blir fort satt, og vi er så travle til hverdags at vi ikke er flinke til å utvide våre sosiale sirkler. Jeg tror ikke det er lett å komme til Nordstrand som nyinnflyttet og bli inkludert i menigheten heller. Der har vi et betydelig forbedringspotensiale.

Tar julen på forskudd

Sognepresten er også redd for at julens budskap blir borte i kjøpepress og desemberstress.

– Julen handler om de store ting, at Gud ble menneske, men også om de nære ting. Vi utfordres til å se bort fra oss og over på andre. Julen skal ikke være stress, men de fleste opplever nok at desember har mye stress over seg, sier han.

– Det som er nytt de senere tiår, er at vi tar julen mer og mer på forskudd. Man skal smake på julematen på forhånd, man skal ha adventsgaver. Når julaften kommer er vi først og fremst slitne, og jeg lurer litt på om vi bruker opp julen før julaften, sier han.

– Man kan spørre seg om vi fyller julen med gaver, mat og drikke i stedet for julens egentlige innhold. Selv om vi hadde 5000 innom i løpet av en ukes tid i fjor jul, er det likevel under halvparten av menighetens medlemmer. Vi kan ha en erkjennelse av hva jul handler om selv om vi ikke går i kirken, men vi blir fattige hvis vi tapper høytiden for innhold. Det handler ikke bare om tro og tilhørighet, men historie, tradisjon, kulturformidling og forståelse for hvor vi kommer fra og hvem vi er som mennesker, sier sognepresten.

Tankevekkende rikdom

Det siste stedet Feilberg-Jacobsen var utenlands, var i Dubai.

– Det sted i verden hvor forbruk står mest i sentrum. Når andre har kulturfestivaler, har de shoppingfestivaler. Man er vitne til ekstrem rikdom der folk ikke har begrep om pengenes verdi. Det er ikke godt for noen å bli frakoblet virkeligheten på den måten, sier han.

At noen her hjemme får kalendergaver som overgår det andre får på julaften, synes han ikke noe om.

– Også i eget land finner man folk som lever i fattigdom. Hellstrøm har et program der han hjelper en enslig mor med tre barn som må greie seg på lavbudsjett. Å høre om slikt samtidig som noen ungdommer kan få en iPhone i julekalenderen, er utrolig tankevekkende, sier han.

Sognepresten har sans for «Fremtiden i våre hender» som oppfordrer folk til å gi bort opplevelser og tjenester.

– Skap noe man kan være sammen om, heller enn å gi bort en pyntegjenstand til. Jeg er ikke imot julegaver, men en gave betyr ikke mer om den er dyr. Når småbarn på julaften åpner den 25. gaven, papiret ligger i en kjempehaug og barnet er utmattet, da har de ingen mulighet til å glede seg, sier han.

Samvær viktigst

– Flere og flere higer etter muligheten til å være sammen, og i begravelser og minneord er det ikke hva folk har gitt i julegave som trekkes frem. Det er pratestunden ved senga, hygge rundt kaffebålet, fisketur på hytta, påpeker sognepresten.

– Jeg leste at foreldre i gjennomsnitt bruker femti minutter daglig til aktivt samvær med barn. Det synes jeg er lite. Da jeg fikk barn studerte jeg hebraisk med en gammel mann som sa: Husk at tiden du bruker med egne barn er den største investeringen i livet. Binder vi det opp mot jul, er det en verdifull høytid hvor vi kan være sammen om noe fint!

Prestasjonsangst

Til tross for utviklingen, synes sognepresten ikke at den oppvoksende generasjon virker overfladisk.

– Ungdom på Nordstrand kommer generelt sett fra ressurssterke hjem. Det vi likevel ser er at prestasjonskravet er urimelig høyt. Mange dropper fritidssysler for å gjøre lekser. Kravene er så høye, at for en del butter det litt imot. Det er et større problem enn overfladiskhet, sier sognepresten.

– Vi merker at de har behov for å se meningen med sine liv. Forrige ungdomsrevy i kirken spilte på selvbilder og å være bortskjemt. Ungdommen har mye selvinnsikt, sier han og påpeker at selv om nordstrandsfolk er ressurssterke, er det likevel mange som sliter med de problemene som finnes ellers i landet.

– Det ser vi i forbindelse med grupper for sørgende, nyskilte og i kontakt med barn og unge. Vi får innsyn i hva folk kan streve med. Ikke minst barns og unges selvbilde i forhold til kropp og utseende, sier han.

– Sunne, friske tenåringsbarn laster ned slankeapper på mobiltelefonene sine. Vi er så til de grader preget av idealbilder at ingen blir bra nok, sier sognepresten.

– Det kristne budskap er det stikk motsatte. Vi er skapt i Guds bilde og alle er verdt noe. Der har kristendommen mye å bidra med. Gleden over livet og at det er noe unikt med oss alle!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere