RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Usikker fremtid for Café Trappa

Det blir på neste bydelsutvalgsmøte vedtatt om Rusmiddeletaten får dispensasjon fra nåværende bruksregulering av Værestedet Trappa på Alexander Kiellands, for å kunne opprettholde dagens drift.

Ila:Værestedet Trappa har eksistert siden 2003, og var sammen med andre avlastningstilbud for rusmisbrukere, en del av Oslo kommunes tiltaksplan for å bryte opp narkotikamiljøet på Plata.

Jeg har ikke begynt å informere brukerne ennå om en eventuell nedleggelse, sier institusjonssjef ved Ila hybelhus Bjørn Anmarksrud.

Da Værestedet ble etablert, ble et gammelt ubenyttet forretningslokale i 1. etasje på gateplan tatt i bruk. Det ble gitt dispensasjon fra bruksreguleringens ordlyd; "boligformål med anledning til næringsvirksomhet på gateplanet". Stedet var ment å være en forlengelse av tilbudet på Ila hybelhus, og brukes som aktivitetsrom for brukerne.

Her serverer vi gratis mat til alle som kommer, forteller Anmarksrud. I løpet av en dag er det gjennomsnittelig 100 matserveringer. I tillegg brukes værestedet som filmrom, møteplass og institusjonsvirksomhet.

I tillegg til dagens hybelbeboere benyttes også stedet av folk utenfra, og dette er ikke i tråd med bruksreguleringen. Plan- og bygningsetaten trakk november i fjor tilbake ferdigattesten på lokalet, med bakgrunn i at det mentes at denne var gitt på feil grunnlag.

Hvis søknad om bruksendring og dispensasjon blir innvilget, vil dagens drift fortsette.

Klager

I forbindelse med dispensasjonssøknaden har det kommet inn flere klager fra naboer og forretningsførere i området.

Roger Jensen er styreformann for Ila kvartal 2a, og nær nabo til hybelhusets bakgård
Vi kan ikke se at vi blir lovet at en dispensasjonssøknad ikke vil føre til at våre problemer tiltar, sier Jensen.

Han forteller om narkomane som tar seg til rette i gårdenes loft og kjellere, og legger igjen brukte sprøyter. Selv har han jaget beboere som har klatret over gjerdet, og forøkt å stjele sykler.
Vi har på ingen måte noe imot driften på Ila hybelhus eller narkomane, men vi vil få en forsikring om at videre drift og dispensasjon ikke fører til økte problemer for oss, avslutter Jensen som minner om at det bor mange barn i området.

Det er til sammen kommet inn fire klager fra naboer i strøket.
Noen av påstandene i klagebrevene fra naboer er at det har blitt en økning av innbrudd i strøket, men ifølge Sentrum Politistasjon har anmeldelser av innbrudd holdt seg stabilt i området i flere år.

Hvis vi får fortsette driften av værestedet, vil ingenting bli endret i forhold til dagens drift, sier institusjonssjef Anmarksrud. Han tror ikke det vil komme flere brukere utenfra, og minner om at det allerede i dag er 60 prosent av brukerne som ikke bor på hybelhuset.

Vi har planer om å søke dispensasjon fra røykeloven, forklarer han. På den måten vil røykingen og hengingen ute på gata reduseres.

SVs representant i Helse og sosialkomiteen mener det er horribelt at man vil gå inn for å jage de narkomane rundt.
Vi mener det er vår plikt å ta vare på de svakeste i samfunnet. Det er klart at ingen vil holde armene åpne for et slikt sted, men vi plikter å ta ansvar likevel, sier Åsmund Strand Johansen.

Avgjørelsen om værestedets fremtids taes på neste BU-møte 28. mars.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere