RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Usikker fremtid for Værestedet Trappa

Det ble på forrige bydelsutvalgsmøte vedtatt at Værestedet Trappa vil bli stengt for brukere som ikke tilhører Ila Hybelhus. Et nesten enstemmig bydelsutvalg gikk inn for å finne en alternativ lokalisering til aktivitetssenteret.

Ila: Vi får vente å se hva bystyret går inn for, sier en tydelig oppgitt Bjørn Anmarksrud.
Institusjonssjefen ved Ila Hybelhus sier at de må forholde seg til politikernes vedtak.

Bydelsdirektørens forslag om å videreføre Værestedets nåværende bruksform, ble ikke vedtatt. Istedet ble et endringsforslag fra Høyre og Fremskrittspartiet vedtatt mot Sosialistisk Venstrepartis stemmer. I vedtaket står det at bydelsutvalget kun vil videreføre Værestedet Trappa som aktivitetsrom for hybelhusets faste beboere.

Ønsket om å finne en alternativ lokalisering for et aktivitetssenter med grøntarealer, hvor brukerne ikke kommer i konflikt med nærmiljøet, er neste punkt. Det siste punktet i vedtaket viser til at det ønskes dialog mellom bydelsutvalget, rusmiddeletaten og beboerne om bruken av Værestedet Trappa.

Stedet har eksistert siden 2003, og var sammen med andre avlastningstilbud for rusmisbrukere, en del av Oslo kommunes tiltaksplan for å bryte opp narkotikamiljøet på Plata.

Da Værestedet ble etablert, ble et gammelt, ubenyttet forretningslokale i første etasje på gateplan tatt i bruk. Det ble gitt dispensasjon fra bruksreguleringens ordlyd; "boligformål med anledning til næringsvirksomhet på gateplanet".

Stedet var ment å være en forlengelse av tilbudet på Ila Hybelhus, og brukes som aktivitetsrom for brukerne. I tillegg til dagens hybelbeboere benyttes også stedet av folk utenfra, og dette er ikke i tråd med bruksreguleringen. Plan- og bygningsetaten trakk november i fjor tilbake ferdigattesten på lokalet, med bakgrunn i at det mentes at denne var gitt på feil grunnlag.

Ikke hørt

Når Lokalavisen informerer brukerne av Værestedet om en eventuell stenging, kommer mye frustrasjon frem.
De bryr seg ikke om oss uansett, sier en mann som ikke vil ha navnet sitt i avisen.
Han er lei av å bli jaget rundt til stadighet. Her er det flere som mener at oppløsningen av Plata var en dårlig idé, og at narkomane generelt aldri blir hørt.

Ingolf har bodd på Ila hybelhus i mange år, og synes det er idiotisk hvis Værestedet stenges for folk utenfor hybelhuset.
Jeg har mange venner som ikke bor på huset, som kommer hit for å få i seg litt mat, forteller han.

Her serverer vi gratis mat til alle som kommer, forteller institusjonssjef Anmarksrud. I løpet av en dag er det gjennomsnittelig 100 matserveringer. I tillegg brukes Værestedet som filmrom, møteplass og til institusjonsvirksomhet.

Klager

Det er til sammen kommet inn fire klager fra naboer i strøket.
Noen av påstandene i klagebrevene fra naboer er at det er blitt en økning av innbrudd i strøket, men ifølge Sentrum politistasjon har anmeldelser av innbrudd holdt seg stabilt i området i flere år.

Fire representanter fra forskjellige sameiere i strøket var tilstede under åpen halvtime. De uttrykte sin frustrasjon over lokalmiljøet, og påpekte vanskelighetene med å være naboer til Værestedet. Kristina Jacobsen poengterte at Værestedet var ment som et aktivitetsrom for beboerne på Ila hybelhus, og ikke for utenforstående slik det brukes i dag.

Vi er veldig fornøyde med vedtaket, sa en av sameierepresentantene, Odd Meling, etter BU-møtet.

Uansvarlig

SVs Åshild Olaussen mener det er uansvarlig å skyve ansvaret fra seg, når Værestedet først er der.
De andre politikerne velger å lukke øynene for dagens realiteter. Så lenge det ikke finnes et konkret alternativ til lokalisering, er det ren ansvarsfraskrivelse å stenge Værestedet for mange brukere. Det overrasker meg at Arbeiderpartiet ikke gikk inn for en videreføring av Værestedet, og blir med på å ta det ansvaret vi faktisk har fått, sier Olaussen.

Håkon Sandøy fra Arbeiderpartiet forteller at de støttet forslaget for å prøve å finne en felles løsning for beboere i strøket og brukerne av Ila hybelhus.
Det er for tiden en altfor stor samling av narkomane på Ila, sier Sandøy.

Stian Oen forteller at SV vil diskutere situasjonen videre i bystyregrupper.
Trine Dønhaug sitter i bystyrets helse- og sosialkomité, men har ikke hatt tid til å sette seg inn i denne konkrete saken.

SVs representant i bydelsutvalgets helse- og sosialkomité mener det er horribelt at man vil gå inn for å jage de narkomane rundt.
Vi mener det er vår plikt å ta vare på de svakeste i samfunnet. Det er klart at ingen vil holde armene åpne for et slikt sted, men vi plikter å ta ansvar likevel, sier Åsmund Strand Johansen.

Saken vil behandles videre i bystyret.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere