RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Usikkerhet om lovligheten

For å innføre begrensninger, som en øvre aldersgrense, må det foreligge en god begrunnelse.

NORDSTRAND: Advokat Per Oddvar Pallum i Leieboerforeningen setter spørsmålstegn ved begrunnelsen for vedtekten. I lovverkets bestemmelser om diskriminering på boligmarkedet, er det nemlig et krav om at vedtektene er saklige.

– Man kan stille seg spørsmål ved hva de oppnår med en slik øvre grense. Den nedre grensen er forståelig hvis man ønsker en homogen aldersblanding. Men i og med at man ikke blir kastet ut etter man er 75 år, så vil man raskt få beboere som er over 75 år. Hva er poenget med å nekte en person på 83 år å flytte inn, når det likevel vil bo mange i den aldersgruppen der? Dermed kan man spørre seg hvor saklig denne øvre aldersgrensen er, sier Pallum.

Ufravikelig vedtekt

Turid Arnesen, styreleder i Seterhøyveien Seniorboligsameie, forteller at vedtektene alltid har vært slik, og at dette er en absolutt regel.

– Dette er ikke noe aldershjem, sier hun.

Spørsmål om sakligheten i en øvre aldersgrense når det likevel bor folk der som er over 75 år, vil ikke styreleder kommentere.

– Nei, vi kaster ikke ut folk, og selvsagt blir alle eldre. Jeg skjønner ikke logikken i spørsmålet, og har ingen kommentarer utover dette, sier Arnesen.

Saklighet

Informasjonssjef i Obos, Åge Pettersen, har undersøkt saken med jurister i Obos.

– Det er lov til å innføre begrensninger, men det skal være en saklig grunn, påpeker også han. Eksempler på en saklig grunn, kan være at boligen kun går til folk under 30 år for å hjelpe unge mennesker inn på boligmarkedet. Eller at boligen er forbeholdt folk med funksjonshemninger fordi den er spesielt tilrettelagt for det.

– Jeg er ikke jurist, men jeg er usikker på om dette er en saklig grunn, sier Pettersen.

Han påpeker også at eier av boligen selv bestemmer om en slik begrensning skal gjelde. Det holder ikke med et to tredjedels flertall i sameiet.

– Alle eierne av boligene må være enige for sin egen del. Dermed kan et flertall på to tredjedeler kun legge slike begrensninger på sine egne boliger, forteller han.

Hva mener du? Diskuter saken i kommentarfeltet under!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere