*Nettavisen* Nyheter.

Ustabilt boligmarked i Oslo

Markedet har ikke stabilisert seg, den underliggende pristrenden er negativ for eneboliger i hovedstaden. Jeg tror det norske folk har skjønt at vi er midt inne i en realøkonomisk krise, sier forbrukerøkonom Ellen Dokk Holm. Foto: DnB Nor

Markedet har ikke stabilisert seg, den underliggende pristrenden er negativ for eneboliger i hovedstaden. Jeg tror det norske folk har skjønt at vi er midt inne i en realøkonomisk krise, sier forbrukerøkonom Ellen Dokk Holm. Foto: DnB Nor

Rentekuttene har lokket kjøperne ned fra gjerdet og ut på boligmarkedet igjen. Fra januar til februar steg prisene i Oslo med to prosent, men ikke for eneboliger.

VÅRT DISTRIKT: Det viser tall fra Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF) som ble publisert mandag. Sesongjustert vil prisoppgangen være lavere, men statistikken viser ikke sesongjusterte tall på fylkesnivå.

Dette er andre måned på rad hvor den underliggende pristrenden er positiv. Statistikken viser at fortsatt er betydelig færre salg i år enn i fjor, med 965 i 2009 mot 1250 i 2008 (sammenlignbare tall tatt ut to dager før månedsslutt).

Billigere eneboliger

Prisene steg mest for leiligheter og delte boliger med to prosent, mens de stod på stedet hvil for eneboliger. Sesongjustert vil dette si at eneboligprisene fortsetter å falle i Oslo, siden prisene i februar normalt øker mer enn i en gjennomsnittsmåned.

Jeg tror det norske folk har skjønt at vi er midt inne i en realøkonomisk krise. De har skjønt at vi handler med utlandet, og ser konsekvensen av dette. Bedrifter rammes, og arbeidsledigheten stiger. Mange sitter derfor fortsatt på gjerdet, sier forbrukerøkonom Ellen Dokk Holm i DnB Nor og Postbanken.

Hun tror også folk har fått muligheten til å være mer kresne enn før, i tillegg til at de vil sikre seg økonomisk.

Mange tenker seg om to ganger før de kjøper en bolig som må pusses opp, og mange avventer prisene. Rentenivået er på vei ned, men det er fortsatt usikkert, sier Dokk Holm.

Leilighetsprisene steg mest i Bydel Grorud og Stovner, med fire prosent. I de vestlige bydelene, hvor prisene fra før har gått ned minst, ligger prisveksten på to prosent.

I våre bydeler steg den gjennomsnittlige kvadratmeterprisen for leiligheter med to prosent på Sagene og Grünerløkka, mens den gikk opp tre prosent i bydel Gamle Oslo i løpet av siste måned. Dermed er prisene i Bydel Gamle Oslo, Sagene og grünerløkka nå henholdsvis 31.800 kroner, 34.200 kroner og 33.100 kroner.

Formidlingstiden ned

I Oslo tar det i snitt 37 dager fra boligen legges ut for salg til den blir solgt. Dette er syv dager kortere enn i januar. Formidlingstiden var til sammenlikning 31 dager i februar i fjor.

Ingen friskmelding

Dokk Holm tror boligmarkedet fortsatt går en usikker framtid i møte.

Prisene har ikke stabilisert seg enda. Mange må ikke flytte, og folk bruker lengre tid på å flytte på seg. Det sammen gjelder andre varer. Det er mange som tenker at de har fin nok bil og fint nok kjøkken og ikke trenger nytt nå. Fordi vi har det så bra som vi har det, sier forbrukerøkonomen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.