RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ut av vei her kommer jeg!

I en alder av 75 og med Oslomarka og Nordmarka som daglige turområder, gjennom mesteparten av livet, er det mange minner som dukker opp. Spennende opplevelser, hyggelige opplevelser, flott natur og ikke minst møter med trivelige mennesker. Visst har det vært nære på noen ganger, jeg tenker på kollisjoner i trange skiløyper eller på kronglete sykkelstier og skogsbilveier. Når det har gått så bra som det har gjort er forklaringen ene og alene hensynet og respekten for andre ofte med et smil og kanskje et "hei og god tur videre".
Slik var det en gang i Marka. I dag opplever vi noe ganske annet. Hesblesende typer i trange treningsdrakter med stive blikk haster av sted, uten sans for omgivelser og andre som er på farten. Nylig møtte vi to ungdommer på skogsbilveien mellom Solemskogen og Ammerud. Denne veien som både har røde og blå skilt som ønsker velkommen er for både gående og skiløpere. Og det gjelder hele året i følge Oslo kommune ved Friluftsetaten. På vinterstid sørger kommunen for preparering med maskin som lager skispor på begge sider av veien med et åpent felt imellom. Greit for gående å markere det slik, har vi alltid ment, og selvsagt tråkker vi aldri i løypene. Derfor fortsatte vi å gå da de to ungdommene kom mot oss skøytende på ski. Møtet fant sted på en langstrakt flate med alle mulig oversikt.
Her var det at det skjedde. Den ene av de to ungdommene tok ekstra fart og kjørte rett inn i undertegnede! Med fullt overlegg! Det innrømmet han selv etterpå, i en flengende kritikk som i det vesentlige gikk på at preparerte skogsbilveier bare er for skiløpere og for ingen andre. Med Kjelsås I.L. på lua skjelte han oss ut fordi vi ruslet forsiktig mellom de to skiløypene. "Reglene er slik; Dere ødelegger der vi skal skøyte. I skisesongen har dere ikke noe her å gjøre", var beskjeden vi fikk! En vond opplevelse som vi gjerne skulle vært foruten. Så vond at en som var vitne til påkjørselen mente at hendelsen bør politianmeldes.
Et spørsmål som reiser seg er om disse ungdommene ikke vet bedre? Eller tror de virkelig at de har enerett på turveiene i Marka fordi skiløping dessverre mer og mer har blitt et spørsmål om å skreve og brøyte seg vei hurtigst mulig uten å ta hensyn til andre? Det er mange som har gjort slike erfaringer de senere årene selv om påkjørsler med fullt overlegg heldigvis ikke er dagligdags.
Thorbjørn Tufte
Kjelsås

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere