RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Utbygger vil stenge 70 år gammel gangvei

I Øvre Smestadvei 50 går en gangvei som er blitt benyttet i flere generasjoner. Nå vil utbygger fjerne gangveien.

Huseby: Beboerne i hele Øvre Smestadvei har samlet seg i protest mot utbyggingen i Øvre Smestadvei 50. Utbygger, Aker utvikling, har kjøpt tomten og har til hensikt å fjerne den gamle stikkveien.

Beboerne i strøket var ikke oppmerksom på at gangveien ikke var offentlig regulert før byggeplanene kom på bordet. Gangveien viser seg å være en del av tomten på reguleringskartet.

Utbygger som har kjøpt tomten med et prakthus, som for øvrig skal rives, vil innlemme gangveien som en del av hagen. Her kommer så syv nye eneboliger.

I bruk siden før krigen

– Vi har i alle år trodd at dette var en offentlig gangvei. Det er det offentlige som står for belysningen. Gangveien er gjerdet inn på begge sider og har vært i bruk siden før krigen, sier Unni B. Lodden, styremedlem i Øvre Smestadvei vel, som representerer boligeierne i Øvre Smestadvei.

Leder Arild Gjervan (H) i byutviklings-, samferdsel og miljøkomiteen i Bydel Vestre Aker ser alvorlig på byggeplanene. Han vil bringe saken inn for bydelsutvalget.

Skoleveien for barna

– Jeg har bodd her i hele mitt liv og dette var min faste skolevei, sier Kristin Eiklid, med to små som snart vil ha behov for den samme skoleveien.

Richard Tangen kan fortelle at hans foreldre hadde dette som sin skolevei, noe som Nils H. Kittilsen kan bekrefte.

– Denne har vært og er i bruk hele året for gamle og unge. Dette er skolevei for barna til Huseby skole og Persbråten videregående. Da T-banen kom, ble denne gangveien enda viktigere, etter at Øvre Smestad vei ble stengt i enden. Blir gangveien borte må barna gå lange omveier i fortausløse gater. Dette er også for mange en viktig vei til barnehager, offentlig kommunikasjon, bydelstilbudene ved FO-bygget med mer. Dette er også for mange en viktig del av turveinettet. Som du ser kommer det folk gjennom her hele tiden, sier Kittilsen.

Hevdet rett

Vellet har også i alle år vedlikeholdt gangveien. Nå vil beboerne bruke hevdet rett for å beholde den.

– Vi har av tidligere eier av Øvre Smestadvei 50 fått bekreftet den mangeårige bruken av gangveien. Vi har sendt brev til utbygger og eier hvor vi ber om anerkjennelse av allmennhetens rett til å ferdes gjennom eiendommen. Hevdloven viser at retten til å gå her er soleklar, sier Lodden.

– Vi har også henvendt oss til Plan- og bygningsetaten og gjort oppmerksom på forholdet, men der er det ingen hjelp å få. De viser til at dette er snakk om et privatrettslig forhold, som etaten ikke uttaler seg om. Det er en gangvei til i Øvre Smestadvei 36. Da den tomten ble bygget ut, satte Oslo kommune som betingelse for utbygging at gangveien skulle ivaretas. Det samme kunne gjøres her, sier Cille Skaarberg, som også er styremedlem i vellet.

Uakseptabelt

Utbygger har foreslått at ny gangvei kan opparbeides i friarealet på andre siden av tomten. Dette mener vellet er helt uakseptabelt fordi området er kupert og bratt og krever store terrengendringer i tillegg til at det ikke vil være mulig å oppnå en tilsvarende standard på gangveien.

Forslaget om å gå imellom de nye husene vil de kvie seg for. Det vil bli oppfattet og følt som å ta seg inn på privat grunn.

Utbygger, Aker utvikling, har fått rammetillatelse. Det er ikke gitt igangsettelsestillatelse. Det er klaget på rammetillatelsen og det er bedt om oppsettende virkning, inntil Fylkesmannen har behandlet klagen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere