RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Utdanning i utakt med behovet

Oslo mangler mer enn 900 førskolelærere. Bydelene, som har ansvaret, løser dette med dispensasjoner og prøver å gjøre seg lekre for studentene.

NORDSTRAND: – Bydel Nordstrand mangler mange pedagogiske ledere, men det endrer seg fra måned til måned, sier Birte Egeland, enhetsleder for barnehager i Bydel Nordstrand.

I mai i fjor hadde de kommunale og private barnehagene i bydelen 65 av 210 stillinger som pedagogiske ledere på dispensasjon, mens det i oktober var 47 pedagogiske leder på dispensasjon.

Annen utdanning

– Det er viktig å gjøre oppmerksom på at mange av disse har annen relevant 3-årig høyskoleutdanning, sier Egeland.

I oktober hadde 38 av 47 annen relevant høyskoleutdanning i tillegg til at 12 ansatte gikk på deltidsutdanning som førskolelærere.

– Det er viktig at det ansattes pedagoger med førskolelærerutdanning. Det stilles krav om sosial kompetanse og læringsevne hos det enkelte. Barnehager med et godt pedagogisk tilbud er i seg selv et forebyggende tiltak. Et godt barnehagetilbud er et av de viktigste tiltakene for å sikre barn et godt utgangspunkt før skolestart, sier Egeland.

Stor utfordring

Bydel Nordstrand har utarbeidet en egen rekrutteringsplan for å rekruttere og beholde førskolelærere i bydelen.

– Mangel på førskolelærere er en av de største utfordringene barnehagesektoren står overfor, ikke bare i våre bydeler, men dette er et nasjonalt problem som forklares med at det utdannes for få førskolelærere sett i sammenheng med det raske barnehageutbyggingen de siste årene, sier Egeland.

Bydelen deltar på rekrutteringsdager på høyskolen og markedsfører bydelen ved høyskoler i andre kommuner. Barnehagene blir oppfordret til å ta imot studenter som skal ut i praksis og det er etablert et fagakademi med månedlige forelesninger for styrere og pedagogiske ledere. Bydelen lokker også med utleie av personalhytter på Beitostølen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere