Gå til sidens hovedinnhold

Uteligger-leir i Kongens skog

I den nordlige delen av Kongens skog på Bygdøy vokser en uteligger-leir seg stadig større, og teller nå mer enn ti presenninger. Avdelingsleder Jan Tore Sørsdal ved Norsk Folkemuseum ber kommunen om å rydde opp.

KOngsgården: Jeg var innom leiren for en knapp uke siden, og den har virkelig vokst siden i fjor, sier en Bygdøy-beboer til Lokalavisen.

Han mener det alltid har vært høyt under taket for eremitter i Kongens Skog. Men han mener grensen nå er nådd.

Søppel

Leiren ligger godt gjemt. Men når du først finner den ser du også omfattende skader på terrenget, kombinert med store mengder søppel og skrot. Problemet med uteliggere diskuteres stadig av beboerne på Bygdøy. Frykten for brenning av bål sommerstid, kapping av trær samt uhygieniske forhold er helt reell, og nå større enn noen gang.

Bekynret

NRK fortalte tidligere denne uken at det er Norsk folkemuseum som har ansvaret for å holde området pent og mye tid går med på å rydde etter de uønskede beboerne.

Det varierer veldig hvor mange som bor her ute, men det er jo de som utgjør et søppelproblem som er utfordringen, sa avdelingsleder Jan Tore Sørsdal ved Norsk Folkemuseum.

Han har flere ganger bedt folk fjerne seg, men uten stort hell. Nå har han skrevet brev til Bydel Frogner og slått fast at det må være kommunens jobb å bidra til å ta hånd om beboerne.

Sørsdal ønsker ikke at politiet skal kobles inn.

Folk bor jo der, og det regner vi med at det er en grunn til. Det er ikke noe artig å ta vekk folks tak over hodet, sa han til NRK.

Har vært i leiren

Sosialsjef Knut Sande i Byel Frogner sier til NRK at brukerne som holder til i skogen ofte ikke ønsker hjelp. Likevel forsøker bydelen å hjelpe dem som vil. I akutte tilfeller kan psykiatrien kobles inn.- Vi har vært der ute og sett på forholdene, vi har tilbudt hjelp til de vi kom i kontakt med, sier Sande.

Bygdøy-beboeren Lokalavisen har snakket med forteller at fenomenet med uteliggere har vært her i flere hundre år. En gang holdt en underlig skrue til her i årevis mens han bygde båt. Den ble sjøsatt og fløt noen meter før havariet var et faktum. Båten ble liggende lenge. Både de kongelige og folk flest viste stor tålmodighet.

Reklame

Tilbud: Nå får du 15 GB til kun 299 kroner i måneden