*Nettavisen* Nyheter.

«Utelivet for 18-åringer i Oslo er dårlig, drit dårlig faktisk»

Marte og Ana foretrekker hjemmefester fremfor byen. Foto: Foto: Privat

Utelivet i Oslo for 18-åringer har med tiden blitt mindre og mindre. Nå er det kun noen veldig få steder som tillater de yngste myndige å slippe inn. Dette mener ungdommene som gjerne vil dra ut på byen er veldig urettferdig.

Klikk på bildet for å forstørre.

Studenten er et av de få utestedene for 18-åringer som fortsatt holder oppe. Foto: Foto: Pauline Skjerven

OSLO: Studenten Bar som ligger i Parkveien på Bislett er et av de få stedene igjen som er oppe for 18-åringer.

Shais Majed, eieren av utestedet, sier selv at hun syntes 18-åringer har et veldig dårlig tilbud å gå til når det gjelder utesteder. Hun vet at mange av utestedseierne velger å gå opp til ID20 fordi de opplever flere problemer som kommer med å ha et utested for 18- åringer.

Akkurat nå kan hun ikke komme på mer enn to-tre utesteder igjen med ID18.

– Utelivet for 18-åringer i Oslo er dårlig

Ana Popovic og Marte Jensen er begge 18-åringer som er glade i å dra ut for å møte nye mennesker, drikke og ha det gøy på et sted hvor ”alle” kan møttes.

Etter alle nedleggelsene av utesteder med ID18 den siste tiden er Ana og Marte slett ikke fornøyd med hva de møter når de skal ut på byen.

– Nå har vi ventet på å bli 18 noen år for nettopp å kunne dra ut, og med en gang OL-kullet fyller 18 stenger de ALT med bitte litt standard. Heia Norge! Utelivet for 18 åringer i Oslo er dårlig, drit dårlig faktisk. Små trange lokaler som lukter svett. Og dette betaler vi minst 100 kr for?! ... Godt det er alkohol i bildet, sier Marte og Ana.

Ved å utestenge ungdom fra barer og klubber kan dette føre til flere hjemmefester som går ut av kontroll fordi det ikke finnes vakter eller edru mennesker til å passe på. Jentene forteller også at man blir veldig «låst» til de man kjenner fordi man ikke får møtt nye mennesker.

– Hovedsakelig så får heller ikke «alle» et sted å dra til, fordi den som holder festen bestemmer hvem som kan komme og ikke, sier Ana.

Utestedene «Trompeten» og «Møllers»,samt «Studenten» er av de få stedene som fortsatt holder oppe for 18-åringer og du skal lete godt for å finne noen andre steder med ID18 i Oslo. Marte har et klart ønske: Flere barer og utesteder med ID18!

HAR DU VÆRT PÅ OSLOS UTESTEDER MED 18-ÅRSGRENSE?
Se hva brukerne mener om dem, og skriv din egen brukeranmeldelse på skjeriOslo.no:

Trompeten i Skippergata

Møllers i Mariboes gate

Studenten i Parkveien

Strenge skjenkekontroller

Shais Majed på Studenten Bar tror personlig det er skjenkekontrollørene som hakker litt for mye når det gjelder stenging av utesteder.

– Det er ofte de mener at noen er fulle, men så viser det seg at de ikke er fulle i det hele tatt. Hvis det oppstår så mye som litte granne bråk får utestedet anmerkning med en gang, og det skal jo egentlig ikke være sånn.

Hun ser risikoen ved å drive et utested for 18 åringer, men er ikke redd for at noe lignende skal skje på Studenten.

– Folk drikker jo, så noe må jo skje, men vi har aldri hatt mye bråk her. Vi har det veldig strengt med to vektere som går oppe og nede i lokalet hele tiden.

Marte vil gjerne påpeke at om de skal stenge alle utestedene for 18 åringer kan de like gjerne sette opp aldersgrensen for kjøp av alkohol, det blir like dumt og er bare dårlig gjort.

Opp til ungdommene om de vil ha et sted å dra til

Det kan være flere grunner til at kontrollørene velger å stenge utesteder, men det er helt klart at en av grunnene er at ungdommene ødelegger for hverandre.

16-17-åringer som prøver å komme inn med falsk legitimasjon, for eksempel, eller folk som prøver å ta med seg drikke inn eller røyke inne. Hvis skjenkekontrollørene kommer da, stenger de stedet, og de tar ingen hensyn til eierne.

– Det er jo egentlig gjestene som ødelegger for sitt eget sted. De må jo tenke selv at når det er så få 18-årssteder og man skal fortsette å holde på med å smugle inn drikke, ta med drikke ut etc., går det ut over stedet. Og når det stenger, har de jo ingen utesteder å dra til heller. Hvis de ønsker å ha steder oppe for 18 åringer så må de oppføre seg også, sier Majed.

Dårlig standard

En annen ting Marte og Ana er misfornøyd med er lokalene som de blant annet syntes er altfor trange og små og opprettholder en dårlig standard. Når man endelig blir 18 og gleder seg til å dra ut, syntes de det er veldig trist at det skal være sånn.

– For øyeblikket finnes det så og si ikke et uteliv i Oslo for ID18, av det som finnes må man dessuten betale minimum 100 kr for å komme inn. Disse lokalene er utrolig små og man ser godt at eieren ikke har lagt noe penger i det. Når man ser standarden på de utestedene er hjemmefester mye bedre!

Heldigvis for 18-åringene er dette noe Shais Majedpå Studenten holder på å ordne opp i, så ungdommene skal trives bedre når de drar ut på byen.

– Før vi tok over det stedet her i sommer så var det veldig annerledes og trengte mye oppussing. Nå har vi nylig malt og driver fortsatt og pusser opp. Vi skal blant annet få nye møbler og har fikset nye toaletter så vi er fortsatt under oppussing, men det er for det meste nye møbler som mangler før alt er klart.

LES MER FRA UNGDOMSREDAKSJONEN HER!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.