Gå til sidens hovedinnhold

Uten en tråd

To dager i uka er Linderud bad det eneste fristedet for naturistene i Oslo.

LINDERUD: Det er sparsomt med tekstiler å se, både i bassenget og rundt kaffebordet. Nakenheten skyldes ikke finanskrisa, men at naturistene har trukket innendørs.

Det er lørdag formiddag. Ute surt og kald, men inne på Linderud bad, varmt og koselig. Avisens utsendte må innrømme at vinterhabitten syntes litt malplassert da han ble tatt imot av dagens vaffelstekemester, kun ikledt en stekespade.

Rundt kaffebordet sitter tre karer og prøver å gi til beste hvorfor livet blir så mye bedre av å sprade rundt uten den vesle badebuksa. Forklaringene sprikte. Fra opprør mot foreldregenerasjonens pietistiske holdninger til nakenhet og så enkelt som at uten er best.

Motkultur

De tre blide herrer kunne nok fortsatt diskusjonen, men det hele ble penset inn på sporet igjen av klartenkt kvinne.

Bikinibuksa er ikke så stor, men den gjør noe med deg. Når jeg tar den på meg, trekker jeg automatisk inn magen. Når jeg er naken slipper tvangstankene taket med det samme, sier Tone Pettersen,

Hun legger til at i naturistmiljøet er det en aksept av alle kropper, uansett form, alder, skade eller sykdom. Og det er ikke uten grunn at naturistmiljøet fungerer som en motkultur til den "kroppsfikseringen" som er så utbredt i dag.

Dette gjør også sitt til at mange mennesker med ulike kroppslige lyter finner seg til rette på våre strender, avslutter Tone Pettersen.

Naturistene

Når høstkulde, sur vind og vått ruskevær river i sjelen, er det godt å søke ly i badstuen på Linderud bad! Her er det lunt og varmt for en urven skrott. Det å strekke kroppen ut med late svømmetak i bassenget er heller ingen dum aktivitet, sier Elisabeth Åril, leder av Oslo Naturistforening.

Hun forteller at om sommeren har de fire fine bademuligheter i Oslo-området. Huk naturiststrand på Bygdøy. Strandskogen ved Ingierstrandveien 100. Sørøstre del av Langøyene og Svartkulp øst for Sognsvann.

Tradisjoner

Østlandets Naturist Forening ble stiftet 1963 og endret navn til Oslo Naturistforening i 1989. Med naturisme mener de nakenhet i fellesskap når det er naturlig, f.eks. bading, solbading, sport og lek.

En litt mer finurlig forklaring gir tidligere biskop og erklært naturist Per Lønning, i Fikenbladet.no.

Hvorfor er du nudist, spurte en gutt.

Jeg foretrekker å kalle det naturist, sa biskopen.

Hvorfor er du naturist, da, fortsatte gutten,

Vel, svarte Lønning, jeg har aldri forstått hvorfor man skal kle på seg for å kle av seg.

Reklame

NÅ: Black Friday-pris på Garmin-favoritten fenix 5 Plus