*Nettavisen* Nyheter.

Uten mat og drikke

Denne uken skal vi konsentrere oss om edle dråper. Ukens lokalprofil er Bjørn Berg på Bislett vinmonopol, som er en ekte vinhelt.

BISLETT: Vinmonopolet i Thereses gate er ikke bare et sted som selger alkoholholdig drikke. Det er et sted hvor man kan få råd og tips om alt fra mat og vin til hvilken type cherry man skal gi til gamle tante Constanse.

Mange mener at gaten har fått et lite løft etter at Bislett vinmonopol etablerte seg her for nesten fire år siden.

Forretningslivet har blomstret, flere cafeer har etablert seg i gaten, og mange bygårder har pusset opp fasaden. Mye av dette er takket være én mann: Butikksjef Bjørn Berg (59).

Alkohol og mote

Hvor lenge har du jobbet med vin, Bjørn?
Bjørn bryter ut i en hjertelig latter.
Oj det er lenge, sier han. Jeg begynte å jobbe på Vinmonopolet i 1975. Da jobbet jeg på et pol som lå ved hjørnet av Dronningens gate og Rådhusgaten i sentrum, men det er lagt ned nå.

Før Bjørn begynte å jobbe på polet jobbet han om bord på norsk amerikalinjens krusbåter.
Jeg var på jordomseiling i tre år. Det må du gjerne skrive ned, sier Bjørn. Det var, for å bruke et ord som de unge sier, kjempedigg.

Vi sitter bakrommet på Bislett vinmonopol, og sitter på hver vår kontorstol.. Bjørn titter på meg med vennlige, interesserte øyne. Nå og da stikker en og annen ansatt hodet inn døren med noen kjappe spørsmål til Bjørn angående butikken. Bjørn svarer vennlig, men kjapt, og vender så oppmerksomheten tilbake til meg.

Har nordmenns drikkevaner forandret seg gjennom årene?
Ja absolutt. Da jeg begynte å jobbe på Vinmonopolet i -75, kjøpte folk litt rødvin til jul, og det var omtrent det. Nå har alkohol blitt en motesak.

Hvordan da?
Ta Madeira, for eksempel. Det var populært for noen tiår tilbake, men må er det ikke så mange som kjøper det lenger. Madeira er et fantastisk produkt. Det passer til så mye. Smaken er karamellaktig og passer til mange desserter, for eksempel karamellpudding og creme brulet. Oooh ja, det er så godt, sier Bjørn med en engasjert stemme.

Min gamle mormor er glad i madeira, forteller jeg. Kanskje eldre kjøper det mer enn yngre?
Ja, det stemmer nok det, bekrefter Bjørn.

Nordmenns drikkevaner

Er det mange mindreårige som prøver å kjøpe alkohol uten legitimasjon?
Nei, det er ikke så mange. Vi spør alltid de som ser veldig unge ut. Mange av de som nettopp har blitt myndige, føler seg kjempevoksne og blir nesten litt sure når vi spør dem. Mange viser bare legitimasjon helt automatisk.

Ja, sier jeg. Selv er jeg nesten 30, men jeg blir alltid spurt.
Der ser du, sier Bjørn. Det er ikke så lett å avgjøre det med alder alltid. Mange tar det jo også som et kompliment at de blir spurt.
Hehe, svarar journalisten og gliser.

At alkohol er et tema som opptar oss nordmenn, finnes det ingen tvil om. De fleste har en eller annen mening om alkohol, enten det gjelder edruskap, vin til maten eller julebordfyllekule.Et kjapt søk på nettet avslører en nesten uendelig liste over ordtak og sitater som har med alkohol å gjøre. Noen er ganske festlige. "Husk alltid at jeg har fått mer ut av alkoholen, enn alkoholen har fått ut av meg" skal Winston Churchill ha uttalt en gang. "Hvorfor dreper man? Man dreper for føden. Men ikke for føden alene, som regel må det god drikke til", er sitat av Woody Allen som står på noen vinglass jeg har i kjøkkenskapet . Håvamål hever mang en pekefinger mot de sterke dråpene: "Ver vâr med måte, mest med øl", får vi vite. Kloke ord.

Så hva med nordmenns drikkekultur i dagens Norge? Drikker vi som vikinger fremdeles, eller har vi blitt påvirket av middelhavskulturen med bare ett glass vin til maten?
Nordmenn har fått en god drikkekultur etter hvert, mener Bjørn. Kvaliteten på det vi kjøper heves stadig. Også tror jeg vi har lært mye av å reise. Verden blir jo stadig mindre og mindre, og vi lærer mye av andre drikkekulturer.

Og hvordan står det så til med nordmennsk vinkunnskaper?
Generelt sett bra. Det er mange som følger med i de faste vinspaltene, mange lærer mer om vin av reiser og av venner. Men vinspaltene bør man ta med en klype salt, forteller Bjørn, og avslører at han ikke har sansen for mange av vinekspertene.

Det finnes jo mange som kaller seg for "vineksperter" men som slett ikke er det. Og vinekspertene har jo ofte ulikt syn om en og samme vin. Det kan lett bli forvirrende for forbrukerne. Jeg råder folk til å følge sin egen smak, eller å spørre personalet.

Stol ikke på "ekspertene"

Er det mange som kjøper vin utelukkende etter hva ekspertene anbefaler?
Å ja, sier Bjørn og nikker. Noen kommer med hele avissiden. Det skjer ofte at vi har en spesiell type vin som nesten ikke selger i det hele tatt. Men med en gang det står om den i en vinspalte, kommer mange og vil kjøpe. Og da blir vi raskt utsolgt. Vi kan bestille mer vin, og den er her i løpet av to-tre dager, men da har mange glemt ut det hele, humrer Bjørn.

Må man betale skjorta for å finne en god vin, eller finnes det gode viner blandt de billigere sortene også?
Å ja, det finnes gode viner i alle prisklasser.

Apropos alkoholpriser: Synes du at alkoholprisene i Norge er høye?
I forhold til det vi tjener, er alkoholprisene ikke høye, mener Bjørn. Mange klager over at prisene er mye lavere i Sverige, men det er en sannhet med modifikasjoner, mener Bjørn. Sverige har et annerledes lønnsnivå enn oss. Sammenlignet med lønnsnivået vi har i Norge, synes jeg ikke alkoholen er dyr. Alkoholprisene er jo alltid et hett tema, særlig under valg. Når Stortinget er i opposisjon vil politikerne som regel senke alkoholprisene. Når stortinget er i posisjon, vil de ofte øke prisene. Det er jo et paradoks, avslutter Bjørn.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.