Uten olje stopper Norge uansett!

Leser i Lokalavisen Groruddalen 23.november at Per Sandberg i Frp mener Helen Bjørnøy er en defensiv og distriktsfiendtlig statsråd. Nå har ikke jeg lest Bjørnøys nevnte innlegg i Dagsavisen, men så et innslag i Dagsrevyen om samme tema.
Å be folk om å bruke beina mer og la bilen stå er noe av det mer fornuftige en statsråd har kommet med på lange tider. Vi ser nå sterkere enn noen gang konsekvensene av menneskers uvettige utnytting av naturressursene. 10 plussgrader og regn i november er ikke forårsaket av naturlige svingninger i miljøet, men menneskeskapt. Selvsagt har ikke bare bilkjøring skylda, men forårsaker en stor del av det. Å fornye bilparken er selvsagt ikke et dumt forslag, men noe kortsiktig. I likhet med å spille på folks økonomi i valgkampen og lokke med billige bensinpriser, er det å utelukkende fokusere på hvor mye distriktsnorge trenger bilen, dømt til å mislykkes i det lange løp. Jeg har selv familie og venner ute i distriktene, og selvsagt er ikke det kollektive bygd opp like bra som i byene. Men også der kjører folk når de bor i nærheten av butikkene. Å bruke bilen eller ikke avhenger i stor grad av holdning.
Jeg var bosatt i Storbritannia i årene 1997-2001. Da jeg returnerte til Norge hadde det vært en eksplosiv økning i antallet biler på veiene. Og mange av disse bilene var, ja nettopp, nye... Klimaet i Norge er nå på god vei til å ligne det britiske, og det er ikke muntert å ha den samme grå, forurensede årstid året rundt... Der er kjøring i enda større grad utbredt, og biler billigere, mye billigere. Å senke avgiftene på nye biler bidrar sannsynligvis til at folk kjøper flere biler også her, og så har vi det gående.
"Det raskeste og beste grepet for bedre miljø, er rett og slett bedre veger og nyere biler." Jeg håper Sandberg ikke helt tror sine egne ord. Den beste og raskeste måten å kutte utslipp på er å redusere dem langsiktig: invester i miljøvennlige elektriske biler og hybrider, sett krav til oljeindustrien om å skape nye typer drivstoff, som ikke bare kan bidra til at oljen varer lenger, men som også bidrar til å kutte antall dødsfall som følge av forurensning per år. Raskt kan det også gjøres, teknologien er stort sett på plass allerede. Og be folk bruke beina! Tidsklemmer og andre blemmer er ikke lenger gyldig unnskyldning når kloden høylytt protesterer mot måten den behandles på. Få et enda bedre kollektivtilbud, så vi som tar buss og trikk til jobben slipper å tenke stygge tanker om matpakkekjørerne som skaper den køen vi også blir sittende i. Når folk går kan de også forlenge levetiden sin noe. Og når de om 20-30 år kan bli møtt av restriksjoner pga. oljemangel hvis de f.eks ønsker å fly til New York, er det vel også i de flestes interesse at langsiktige løsninger kommer på plass nå!
Vibeke Karlsen

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.