RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Uten respekt for brukerne

I dagens avis kan du lese om avskjeden til de som har vært sammen ved Ryenhjemmet dagsenter. En liten parentes i det store kommunale bildet, men en dag preget av vemod for brukerne.

Prosessen frem til avskjeden kaller derimot på mer enn vemod, og det er ikke brukerne som bør gå i seg selv når denne saken skal oppsummeres.

For det første så er politiske vedtak knyttet til svake grupper noe som krever at en setter seg godt inn i den aktuelle situasjonen. Om det så handler om flytting av småskoleelever, brukere med psykiske problemer eller eldre brukere av et dagsenter. Bestemmelsen om å stenge dagsenteret var i seg selv en tung beslutning å motta for de 43 brukerne. Det er ikke lett å starte på ny frisk når du har bygd deg opp et helt nettverk av kamerater og venninner innenfor faste, trygge rammer. Og brukerne spres til ulike andre senter i bydelen.

Vårt besøk på dagsenteret torsdag, siste åpningsdag, var nesten ikke til å tro. Alfhild Korsmo (86) og seks andre brukere satt og spiste sin siste middag sammen på dagsenteret. Og bare noen timer før det skulle stenge visste seks av de sju fremdeles ikke når de hadde fått plass på dagsenteret de var overflyttet til.

Uvissheten i en slik prosess gjør situasjonen enda verre. Etter å ha gruet seg til oppbruddet i flere måneder, visste de ennå ikke hva neste uke ville bringe.

Vi fikk et brev i slutten av januar om at vi skulle flyttes til Lambertseter. Siden har vi ikke hørt noe. Det hadde kanskje vært på sin plass om noen fra administrasjonen hadde vært her i dag og informert, sa Klara Svendsen (87).

Det er vel ikke et urimelig krav. Brukerne fikk informasjon fra en representant for bestillerenheten i Bydel Nordstrand den siste uken av januar. På møtet ble brukerne bedt om å komme med ønsker om hvilket dagsenter de ville til, og ble lovet at de skal få like mange dager som på Ryenhjemmet. De skulle prioriteres. Siden har det ikke vært noen felles informasjon.

Mange brukere var altså fortsatt i villrede om sin situasjon på Ryenhjemmet dagsenters siste driftsdag. Else Nylund har kjempet for dagsenteret til det siste. Hun mener måten senteret er avviklet på er nedverdigende. Skjønner de ikke at det er oss, menneskene de selger, ikke plassene, sier hun.

Helt på tampen siste driftsdag fikk flere brukere beskjed om hvilke dager de fikk plass andre steder. Så sent som fredag fikk en av brukerne telefonbeskjed om at vedkommende skulle være på Ryenhjemmet også i april. Bydelen hadde ikke klart å finne annen plass til de siste av brukerne...

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere