RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Uten tak over hodet


Olaf G. Alteren et flaskekast unna sitt hjem på Vika, vel vitende om at virkeligheten er annerledes for mange. FOTO: Erik Tangen
Olaf G. Alteren et flaskekast unna sitt hjem på Vika, vel vitende om at virkeligheten er annerledes for mange. FOTO: Erik Tangen
Radiojournalist Olaf G. Alteren setter et kritisk søkelys på bostedsløshet i en omfattende radiodokumentar.

OSLO: Radiojournalist Olaf G. Alteren fra Vika har gått fenomenet bostedsløshet nærmere etter i sømmene, og rettet et kritisk søkelys på hvordan samfunnet fanger opp de som faller utenfor.

– Lovverket er altfor vagt og gir kommunene muligheten til å tolke loven etter sitt eget forgodtbefinnende, sier han med klar referanse til sosialtjenesteloven.

– Et primærbehov

Alteren leder det ukentlige talkshowet «Grenseløst» på Radio Nova.

Han har valgt å innlede programmets tredje sesong med en dyptpløyende radiodokumentar om bostedsløshet – «Tak over hodet».

– Jeg ville gjerne problematisere et av menneskenes fremste primærbehov – nemlig det å ha et sted å bo. Det var egentlig av ren nysgjerrighet – det er jo vanskelig å unngå å legge merke til at problemet eksisterer i stor skala, selv i verdens rikeste land. forteller han.

Til nå har han hatt omfattende intervjuer med noen av de som kjenner situasjonen for de husløse best: Vigdis Von Ely (styreleder i Velferdsalliansen), Johanna Engen (ved Fattighuset i Oslo), Georg Rønning (daglig leder for Foreningen Fattignorge) helse- og sosialombud Kjersti Halvorsen.

Dokumentaren er i kontinuerlig utvikling, og kan ifølge journalisten selv «lett bli åtte deler lang».

Post-husleieregulering

I denne ukens program intervjuer Alteren bostedsløse Petter Madsen, som ble kastet ut av sin leilighet som følge av opphevelse av husleiereguleringen ved nyttår.

– Han bor midlertidig hos eks-kona si, som vel ikke kan sies å være noen særlig gunstig situasjon, sier han.

Alteren både tror og håper radiodokumentaren – og særlig denne ukens intervjuobjekt – kan avkrefte noen myter knyttet til bostedsløshet.

– De aller fleste tror at det store flertall husløse har rusproblemer. Det er en sannhet med sterke modifikasjoner: Petter har ingen rusproblemer – men forteller i intervjuet at mange bostedsløse pådrar seg rusproblemer som en følge av at de må bo på gaten, sier han.


Programmet sendes tirsdag klokken 10.30–10.57, og i reprise søndag klokken 07.30–07.57.
Radio Nova finner du på FM 99,3 eller www.radionova.no
Alternativt kan du høre alle delene i radiodokumentaren på: www.grenselost-sesong3.blogspot.com


BLI FAN AV NORDRE AKER BUDSTIKKE PÅ FACEBOOK!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere