RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Utfordrende installasjoner

Selv om installasjonene til kunstneren Crispin Gurholt er både mørke og problematiserende, gir de rom for egen fantasi og tolkning.

Frogner: Crispin Gurholt fra Majorstuen har lang fartstid i filmbransjen, med både scenografi- og regioppdrag. Han har blant annet hatt det scenografiske ansvaret for de norske filmene "Sebastian" og "Svarte pantere", og regi på flere musikkvideoer for Turboneger.

Nå stiller han ut bilder av installasjoner han har oppført rundt i Oslo. Utstillingen heter Live Photo, og er i Henie Onstad-senteret på Høvikodden, og multikunstneren forteller at arbeidet med installasjonene har mange likhetstrekk med en filmproduksjon.

Stjeler oppmerksomheten

Ved vårt møte på åpningsdagen, er Crispin tydelig medtatt av alt arbeidet med utstillingen, og oppstyret rundt får ham til å virke tilbakeholden og sjenert.

Bildene viser tydelig at Crispin ikke er sjenert i forhold til livets mange mørke sider. Drap, konemishandling, incest og narkotika går igjen i flere av bildene, selv om det er lagt opp til selvtolkning av kunsten. Bildene forteller ikke alt, men legger klare føringer for hvor kunstneren vil vi skal hente tankene og meningene: I de mørke rom.

Jeg vil at kunsten skal være problematiserende og provoserende, men likevel åpen. Når jeg setter opp en installasjon, gjør jeg det i bybildet. Folk går til og fra jobben hver dag uten å registrere noe spesielt, før det plutselig er noe uventet der, noe iøynefallende og nytt. Jeg stjeler oppmerksomheten deres og skaper inntrykk, sier Crispin.

Husbråk

Installasjonene er satt opp flere steder både på Frogner og St. Hanshaugen. Blant annet på Colosseum Park og Bislett. På Bislett brukte Crispin en leilighet for å sette opp en av sine kunstneriske og illusjonsbetingede situasjoner.

På fotografiet av verket ser vi en mor som ligger på gulvet ved siden av en veltet stol. Far sitter uforstyrret og ser ut i luften med et matt uttrykk. Barna deres står der måpende, men det virker som de har sett det før. Det er nok ikke første gang mor ligger svimeslått på gulvet. Installasjonen heter "Søndag 17.45".

Da Crispin satte den opp, inviterte han samarbeidspartnere, familie, venner og kjente, men glemte å invitere alle beboerne i bygården.
Ja, det var en og annen nabo som kom innom, som fikk litt sjokk, men de likte prosjektet og at det ble gjort noe så spesielt i gården, sier han. Jeg kommenterer den sosiale kulturen og samtiden vår, på en ny og spennende måte. Du kan si at jeg bringer kunsten ut til steder den ikke har vært før. Som for eksempel i en leilighet på Bislett, et parkeringshus på Majorstuen eller på parkeringsplassen utenfor Oslo S.

Nye prosjekter

Crispin forteller han får god respons fra både det eldre og det yngre publikum. Han har selv en sønn på 14 år, og han og vennene hans er fascinert av Crispins installasjoner.

De synes det er både rart og spennende, og det blir selvfølgelig veldig nært med levende modeller, sier kunstneren.

Utstillingen på Høvikodden er åpen til 9. april, og etter det skal Crispin forberede og fortsette med nye prosjekter. Han holder på med en film om Oslos hip hop-miljø i samarbeid med Leo Fossen. Fossen er rapper og kjent fra band som Bolt Warhead og A-team. De skal skildre det urbane fenomenet og hvordan aktørene i slike miljøer lever.

Samtidig driver Crispin med forberedelsene til en ny installasjon i Torpedo kunstbokhandel, og en ny utstilling som settes opp til høsten i Galleri K på Skillebekk.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere