RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Utgiftshopp i barnevernet

Kostnadene med barnevernet er i ferd med å løpe løpsk i bydel Stovner. Barnevernet er vår store bekymring, sier avdelingssjef Bjørnar Berg.

STOVNER: Hvis ikke pengegaloppen stanses, får bydelen 14 millioner kroner i merutgifter bare dette året. Totalt brukes det 60 millioner på denne sektoren i Stovner bydel.
Det er tidlig på året og vi har sånn sett tid til å justere kursen. Vi kan ikke tillate en slik pengebruk, sier Berg til Lokalavisen Groruddalen. Nå gjør bydelen grep for å spare penger. Et av tiltakene er å si opp de dyreste barnevernsplassene som kommunen leier utenbys.

Dyre plasser

Bydelsadministrasjonen er mildt sagt betenkt over at prislappen per barnevernsplass i noen tilfeller ligger på drøyt 5 millioner kroner. Dette er spesialplasser for barn fra familier preget av rus, vold og psykiatri. Bydel Stovner har fram til nå leid disse plassene utenbys. Det blir det nå slutt på.
5,2 millioner kroner per brukerplass blir veldig dyrt. Gjør vi ingenting nå, får vi 14 millioner i ekstrautgifter til barnevernet i år. Vi sier opp disse plassene innen sommeren, sier avdelingssjef Bjørnar Berg i bydelsadministrasjonen.
Plassene ble kjøpt i fjor høst og har siden da økt kraftig i pris. Berg registrerer at private aktører skor seg på barnevernssektoren.
Når vi må betale så mye penger for en plass, er det noen som melker systemet. Det ser ut til å være et marked som har oppdaget at det går å tjene mye på dette. Men de fleste private aktørene driver seriøst. Det er snakk om å si opp plasser hos to aktører, sier Berg.
Avdelingssjefen mener kvaliteten ikke står i stil med det høye prisnivået, selv om det er snakk om et spesialtilbud.
Ved å opprette dette tilbudet i egen bydel kan vi få samme kvalitet til halve prisen. Kvalitetsmessig tror jeg vi kanskje kommer bedre ut, mener Berg.

Godt barnevern

Bydelen må bygge opp et helt nytt spesialtilbud fra bunnen av. For å erstatte de oppsagte plassene må det ansettes 12-14 barnevernspedagoger og skaffe husrom. Berg innrømmer at meldingen om oppsigelse ikke blir mottatt med glede av de berørte. Likevel mener han tilbudet blir godt nok.
Når vi sier opp 4 plasser, flytter barna til et kjempetilbud i bydelen. Vi har muligheter å ta i bruk noen større leiligheter, sier Berg.
Politikerne får en sak om kort tid hvor de blir bedt om å støtte administrasjonens innstrammingstiltak.
Det blir viktig for oss å følge opp og se hva slags tiltak de får og om det er godt nok, sa Elisabeth Myrhol fra SV i torsdagens bydelsutvalg. Ap-politiker Eva Semmerud er ikke like urolig.
Jeg tror vi kan klare dette bedre selv ved å ha barna i nærheten, mente hun.
Bydelsdirektør Maria Brattebakke er optimistisk i forhold til barnevernet.
Vi har et godt barnevern i bunn. Det er ingen krise, sa hun.
Bjørnar Berg understreker også at den faglige kvaliteten på barnevernet i Stovner bydel er godt.
Vi har et godt og solid barnevern. Hvis det er mistanke om vanskjøtsel av barn, rykker vi ut på dag 1, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere