*Nettavisen* Nyheter.

Utrygge skoleveier

Det har vært publisert flere artikler om utrygge skoleveier i det siste. Jeg er helt enig med at det er ting som man bør snakke om og mye av det som har blitt skrevet, er jeg helt enig med.
Men jeg reagerte kraftig på uttalelser fra en mor som har sin datter i Tonsen skole. Hun mente at skoleveien langs Rødbergveien er farlig for barna.
Det er to ting hun snakker om. Det ene er at bussene kjører altfor fort, og det kan forårsake en ulykke. Det er jeg veldig enig i. Når busser eller, for den saks skyld, biler, kjører for fort, skal man gjøre noe med det.
Det kan jo fort skje ulykke, særlig nå, når veiene har blitt glatte. Det er farlig både for forbipasserende, og ikke minst for folk som sitter på bussen.
En annen ting som ble kommentert av moren, var at skoleveien i seg selv var farlig. Hun anbefalte å sette opp gjerde. Jeg synes det er sjokkerende at folk kommer på slike ting. Skal man inngjerde alle fortauene fordi barna våre ikke klarer å lære at det kan være farlig å løpe i veien?
Hvis noen av barna leker ved å hoppe ut i veien, kan det være enda farligere å ha gjerde på fortauet, for da vil barna klatre over det og skape enda farligere situasjoner.
Fortauet på den omtalte strekningen er like bredt som ett kjørefelt, og jeg synes at barna som går der er virkelig privilegerte og trygge. Jeg mener at det er en ganske alvorlig situasjon hvis skolebarna i Oslo virkelig ikke har lært at det å løpe ut i veien er meget farlig. Jeg går selv langs en nokså trafikkert vei uten fortau når jeg skal levere barna mine i barnehagen.
Jeg er ganske sikker på at barna mine godt kunne ha kommet seg til barnehagen selv, uten å sette seg selv eller andre i fare. Men jeg lar dem ikke gjøre dette for det ikke lenger er akseptabelt i vårt samfunn. Mens vi går der, snakker vi ofte om hva man skal og ikke skal gjøre i trafikken, og hvordan man skal oppføre seg i ulike situasjoner.
Barna mine har lært at man kun skal gå på fortau eller tett inntil veikanten hvis det ikke finnes fortau på veien, man løper ikke over veien uten å se seg for og, ikke minst, man slipper forbi forbipasserende mennesker. Har ikke skolebarn i Norge lært seg dette?
Norske fotgjengere generelt er verst i Europa. Bilister i utlandet, selv i de nærmeste land som Sverige og Danmark irriterer seg over norske fotgjengere på gata - de går nemlig over gata der de selv vil uten å se til venstre eller høyre.
Faren min klarte å gå 5 km til barneskolen langs jernbaneskinner og langs bilveien uten fortau hver dag uten at han ble påkjørt av toget eller bilen. Vil man si at han var heldig? Nei, det var jo ganske vanlig på den tiden, tusenvis av barn gjorde akkurat det samme på den tiden. Men det klarer ikke alle barna i dag.
Jeg mener, hvis ens egne barna ikke er modne til å komme seg trygt til skolen, skal man selv ta ansvaret og følge dem til skolen. Men har vi moralsk rett til å utsette modningsalderen ved å inngjerde dem på fortauet? I så fall ville jeg sagt at man skal inngjerde hele dette landet, og ikke la folk slippe ut før de har lært seg vanlig folkeskikk.
Ruta Mataityte

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag